Осветиха нов православен храм край Сопот

Нов православен параклис край Сопот  вече събира вярващи и поклонници. Малкият храм „Св. св. Козма и Дамян“ бе осветен миналия ден, на празника на двамата лечители безсребърници. Освещаването събра десетки жители от града на Вазов, ритуалът бе извършен от Негово благоговенство отец Марко Тодоров, архиерейски наместник на Карловската духовна околия.

Параклисът се намира в полите на Стара планина на запад от Сопот в местността Бозалан, в която има десетки вили на сопотненци.

Храмът е изграден по инициатива на Виолета и Дамян Дамянови от Сопот. След като в края на 2019 година те полагат началото, към начинанието се присъединяват много хора от града. Повечето даряват труд при градежа, други материали или пари. С лично дарение се включва и кметът на Сопот Деян Дойнов. Общината също участва като осигурява беседка, която е монтирана  край храма.

Както се полага на освещаването на параклиса бе раздаден и курбан, с пожелание православния  параклис  да закриля  жителите и гостите на града.

Това е седмият параклис край Сопот в полите на Стара планина, малките храмове са посещавани от много хора от града и региона.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?