Следвайте ни

Орлово събра фолклорни състави от страната

Заместник-областният управител д-р Стефка Здравкова откри фолклорния събор в с.Орлово. Празникът на автентичния фолклор е част от инициативата на Областния управител Станислав Дечев „Заедно сме”, в изпълнение на Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз. Домакин на проявата е НЧ“Васил Левски“ в Орлово.

„Радвам се, че  днес сме заедно, за да се насладим  на българския фолклор, за да чуем неповторимите български песни и за да се възхитим отново и отново на танцовото изкуство от различните области на България. Поздравявам Ви за това, че съхранявате ревностно многообразието на нашето културно наследство и че работите за новото културно възраждане на всяко населено място”, каза при откриването на събора д-р Здравкова.

В празника участваха 34 фолклорни групи, състави за народни танци и индивидуални изпълнители от различни краища на България. Жури в състав фолклорния изпълнител Тодор Кожухаров, етнографа от РИМ Хасково Маргарита Цветанова и секретаря на най-голямото читалище в Хасковска област „Заря 1858” Александър Милушев оцени най-добрите днес.  Празникът прерасна в общоселски събор за орловци и техните гости от цялата страна.  Читалищната среща на самодейните групи и състави за етнографски фолклор „Заедно сме” е част от  Комуникационната стратегия на Министерски съвет  по приоритет 2  “Живото културно наследство на Европа: Европейски съюз – културно многообразие и етническа толерантност, приносът на Република България към Европейските ценности“.

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?