3906

Опустялото училище в Пролом става Център за възрастни хора

Нова социална услуга ще предлага Община Карлово, тя е за възрастни хора в надтрудоспособна възраст и е резидентна /24-часова/ грижа. На своето редовно заседание на 25 април Общинският съвет гласува предложението на кмета д-р Емил Кабаиванов. За разкриване на центъра Карловският парламент реши да бъде използвана базата на затвореното преди 30 години училище в село Пролом.

Анализ на потребностите от социални услуги на общинско и областно ниво, които се финансират изцяло или частично от държавния бюджет,  показват необходимостта от тази услуга, заяви кметът на Карлово. Той посочи още, че е направено предложение до Агенция за социално подпомагане за планиране на нови социални услуги с цел включването им в Националната карта за социалните услуги.

Демографските показатели за общината показват устойчива тенденция към застаряване на населението и увеличаване на броя на възрастните хора. При тях съществуват и се задълбочават редица социални проблеми. Центърът „Резидентна грижа за възрастни хора в надтрудоспособна възраст“ ще бъде място за живот в среда, близка до семейната. В него ще бъдат настанени  за ограничен брой лица, те няма да бъдат  повече от 15 души.

Центърът ще може да се ползва в комбинация с други социални, здравни, образователни услуги и в съответствие с потребностите на настанените лица. В него ще се предоставя подкрепа на хора, навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, мотивира предложението си д-р Кабаиванов.

Оцени новината

Оцени новината
2.5/5 от 2 оценки
2.5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Иван

Иван

30.04.2024 | 20:22

Още не е помогнал на възрастните хора след наводнението и тръгнал да проява загриженост за тях. Явно има далавера.

Отговори
3 0
Момчо

Момчо

02.05.2024 | 14:04

Той си пада по далаверите не от вчера !

Отговори
2 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?