71

Операция "Алтеа": Военен контигент тръгва от Карлово за Босна и Херцеговина

Български контингент от около 100 военнослужещи заминава за Босна и Херцеговина, където ще продължи да изпълнява мисия по операция „Алтеа“ на Европейския съюз. Съставът е основно от бойци на 61-ва Стрямска механазирана бригада. Формированието бе успешно сертифицирано за участие в тази операция.

Церемонията по изпращането на контингента се проведе на площад „Васил Левски“ в Карлово. В нея участваха заместник-началникът на отбраната ген.-лейтенант Михаил Попов, командирът на Сухопътните войски ген.-майор Деян Дешков, командирът на 61-ва Стрямска бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, заместник-кметът на община Карлово Антон Минев, представители на обществени организации, близки на военнослужещите, много граждани.

Заместник-началникът на отбраната ген.-лейтенант Михаил Попов поздрави контингента и  припомни на военнослужещите, че те представляват Българската армия и 61-ва Стрямска бригада. Той подари на контингента икона.

Поздравът бе приет от помощник-националния командир полк. Пламен Стефанов. Той подчерта, че е уверен в подготовката на контингента за участие в тази операция. Заместник-кметът на община Карлово Антон Минев подари на формированието икона и пожела на военнослужещите след шест месеца всички да се завърнат живи и здрави и рапортуват за успешно изпълнените задачи

България участва в операция „Алтеа“ на ЕС от 2012 г. с необходимото въоръжение и техника  заедно с военни формирования от Австрия, Румъния и Словакия.

Контингентът ще усили намиращите се в страната международни сили (EUFOR). Развръщането на този контингент от междинния резерв на EUFOR е превантивна мярка за усилване на стабилността в Босна и Херцеговина чрез разполагането на достатъчен брой подготвени сили на територията на страната в подкрепа на усилията на нейното правителство за поддържане на безопасна и сигурна среда и за демонстриране на решимостта на Европейския съюз за запазване на стабилността в Босна и Херцеговина.

Силите на EUFOR са разположени в Босна и Херцеговина от 2004 г. и се състоят от общо 3500 военнослужещи, 600 от които са развърнати в страната и в момента. С контингентите от Австрия, България, Румъния и Словакия, които са  предислоцирани в страната, общата численост на EUFOR достига до  1100 души.

Участието на българските военнослужещи в операцията на ЕС "Алтеа" е в изпълнение на Решение № 484 от 14 юни 2012 г. на Министерския съвет на Република България за участие на контингент от въоръжените сили на Република България във военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина - "Алтеа", изменено и допълнено 2017 г.

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

25.07.2023 | 16:12

И ОТ БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА БАС ДЪРЖА ЧЕ ЩЕ БЪДАТ ПРЕХВЪРЛЕНИ В УКРАЙНА

Отговори
1 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?