2374

Опасна стока! Продават умряла риба след потопа в Карловско

Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Пловдив извършва засилени проверки в общините Карлово, Сопот, Хисаря и Калояново за продажба на нерегламентирано добита и съхранена риба от поречието на р. Стряма. В проверките участват също екипи на ОД на МВР – Пловдив. 

В ОДБХ – Пловдив е получен сигнал от собственик на рибовъдно стопанство, разположено на р. Стряма, за разлив от резервоарите, поради придошлата река. Вследствие на това по поречието на реката след стопанството се е появила умряла риба, за част от която има съмнение, че е била събрана от недобросъвестни граждани. 

За да се осигури безопасността на гражданите, съвместни екипи ще проверяват произхода и съхранението на рибата, предлагана на пазарите и в обектите за търговия на дребно в Община Карлово и района, както и в заведенията за обществено хранене. 

Призовават се гражданите да закупуват прясна риба единствено от обекти, регистрирани по Закона за храните, за да не се излагат на риск.

Съвети към потребителите за закупуване на прясна риба:

Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

При съмнения за нередности или за безопасността на храната гражданите могат да подават сигнали онлайн през сайта на БАБХ или на телефон 0700 122 99.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?