Следвайте ни

Окончателно: Сопот спечели дело срещу глобите по проекта за пречиствателната станция

viber icon

Върховният административен съд постанови, че община Сопот не дължи сумите по наложените финансови корекции по съдебно дело, което МОСВ заведе срещу общината по Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове. Това съобщиха от община Сопот, като уточниха, че екоминистерството трябва да заплати на общината 9930,13 лв. съдебни разноски.

Делото бе заведено заради наложени санкци на управляващия орган по изпълнението на проекта за цялостно обновяване на ВиК мрежата в Сопот и изграждане на пречиствателна станция с довеждащи колектори. Договорът бе сключен на 12 януари 2009 г. между община Сопот и ОП „Околна среда“.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

 След дълги месеци усърдна работа община Сопот успя да защити своя интерес в съдебно дело, което Министерство на околната среда и водите заведе по Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Решението на ВАС слага край на сагата за проекта за изграждане на пречиствателната станция в Сопот по ОП Околна среда като част от  водния цикъл на Сопот. Пречиствателната станция бе официално открита на 5 септември 2010 г. от премиера Бойко Борисов. Но много скоро проектът и неговото изпълнение станаха скандално известни заради наложените финансови корекции и убийствените лихви. Те изправиха община Сопот на ръба на фалита. Драмата продължи до приключване на това съдебно дело.

Екипът на кмета Деян Дойнов, който през първия си мандат пое управлението на общината през ноември 2015 г. и бе избран да управлява и в този мандат 2019-2023 г., поведе битка за спасяването на общината от банкрут и слагане край на главоломното нарастване на  дълговете по казуса с пречиствателната станция.

Зад този безспорен успех и усилен труд стоят усилията на адвокат Германов, ангажиран с делото от името на община Сопот, Калина Чилингирова, ръководител на отдел "Икономическо развитие и планиране" и Йордан Кънчев, главен юрисконсулт, заяви зам.-кметът Николай Новаков. 

Често се говори за проектите по оперативни програми като за спасителен пояс за малките общини в България. Но зле свършената работа по такива проекти, некоректната отчетност и злоупотребите могат да оставят наследство, което да доведе всяка община до фалит, коментира Новаков. 

 

 

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?