Следвайте ни

Окончателно рухна покривът на фабрика "Евлоги Георгиев"

viber icon

Окончателно се срути покривът на фабрика „Евлоги Георгиев“ в Карлово, инцидентът е станал на 18 юли, рождената дата на Васил Левски, която се чества  и като Празник на града. Пропадането на дървената конструкция не е неочаквано, от десетина-петнадесет години карловци алармират, че сградата, дарена на града преди повече от 100 години от Евлоги Георгиев, е оставена без обгрижване и това ще доведе до нейната гибел. За състоянието и многократно писа и „Марица“.

Около 2000-та година сградата бе приватизирана от Буллизинг АД, собственост на проф. Димитър Тадаръков, а в последствие прехвърлена на фирмата „Пиринпласт“АД на брата на професора Димо Тадаръков.

Срутването на покрива на фабрика „Евлоги Георгиев“ предизвика нови гневни реакции на карловци. ФБ изригна срещу безхаберието към най-ценното дарение на големия предприемач, банкер  и дарител Евлоги Георгиев, направено в полза на родния му град.

"Днес, 18.07.2021, на рождената дата на Апостола на Свободата, в Карлово един паметник на културата рухна с оглушителен грохот", алармира първи в мрежата Иван Червенков.

Днес само на няколкостотин метра от къщата на Васил Левски рухна покривът на фабриката, дарена от Евлоги  Георгиев на жителите на Карлово, оставяйки само рушащи се стени. Фабриката на същите Евлоги и Христо Георгиеви, които дариха Софийския университет на всички българи", пише още Иван Червенков.

 „Минавал съм десетки и десетки пъти покрай тази сграда през последните 15 години. Сърцето ми се е свивало да гледам как това олицетворение на българския прогресивен дух, на българското възраждане, на българското предприемачество и родолюбие чезне пред очите ни. Срам ме е! Срам ме от себе си и от всички нас, защото позволяваме това да се случва! Срам ме, че това се случи точно днес, /б.р. 18 юли/, и сигурно не е случайно, защото Апостола не е дал живота си за нас, такива, каквито сме днес. А Евлоги Георгиев я е дарил на онези карловци през 1891 г., за да издържат с нея карловските училища и болница.

Един народ не чезне, когато след броене се стопява - един народ е изчезнал, когато духът му е мъртъв, па ако ще и да е все още на брой милионен“, възмущава се Иван Червенков.

 Карловците Стефан Гишин  и Христина Нанева също реагираха с гневни коментари в мрежата.

"Възмездие  ще има, едва ли ние ще го дочакаме. Виновните ще си получат заслуженото, ще им приседне откраднато, но жалкото е,  че трудът на толкова много хора отиде на вятъра", пише Христина Нанева.

Както "Марица" писа покривът за фабрика „Евлоги Георгиев“ започна да се руши около 15 юни, тогава с оглед на аварийното състояние на обекта кметът Емил Кабаиванов поиска от собственика достъп до сградата, за да бъде извършен авариен ремонт. От „Пиринпласт“ АД обаче отказаха.

Две дни по-късно Министерството на културата изпрати инспектори да проверяват състоянието на сградата, която е паметник на културата. На 25 юни Министерството на културата предприе принудителна административна мярка спрямо собственика на имота като го задължи да извърши ремонт и той да бъде съгласно изискванията на Закона за недвижимото културно наследство. Принудителната административна мярка не изключва и възможността за съставяне на акт на собственика „Пиринпласт“ за допуснатото нарушение на закона.

 

Снимки от Фейсбук

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?