Следвайте ни

Окончателно: Край на драмата за добив на злато в Сърнена Средна гора, и „Дънди“ се отказа

viber icon

Край на драмата за добив на злато  в  Сърнена Средна гора. След като на 15 октомври министърът на енергетиката Теменужка Петкова отмени разрешителното за това на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД представители на компанията се срещнаха с председателя на Националната гражданска инициатива „България за Сърнена Средна гора“ Христо Енков, кмет на община Брезово. Срещата е била на 27 октомври. Пред  Енков и представителите на сдружението „България за Сърнена Средна гора“ от канадската компания  са декларирали, че се отказват от намерението си да проучват и добиват злато и други ценни метали в Сърнена средна гора.

С това окончателно се слага край на тревогите на населението на пет общини  и на българите от всички краища на страната, че добивът на злато ще опустоши огромен район в Средна гора.

За това съобщиха от Националната гражданска инициатива. Христо Енков и съмишлениците от сдружението благодариха на участниците в кампанията, които са повече от десетки хиляди. 

На 13 декември миналата година министърът на енергетиката Теменужка Петкова разреши на „Дънди Прешъс Метал Челопеч“ да извърши търсене  и проучване за добив на злато  и метални полезни изкопаеми в местността Свети Никола, която се простира в пет общини, свързани със Сърнена Средна гора – Брезово, Павел Баня, Казанлък, Стара Загора и Братя Даскалови. Разрешението  предизвика огромно обществено недоволство – според жителите на този регион златодобивът ще нанесе огромни екологични щети на  район с развито земеделие  и туризъм . На 25 септември Националната гражданска инициатива подаде в Министерството на енергетиката подписката, в която участваха над 10 000 граждани, която и до сега продължава да събира подкрепа.

На 5 октомври Теменужка Петкова се срещна с представители на инициативата, а само десет дни по-късно отмени разрешителното за добив на злато в  местността Свети Никола в Сърнена Средна гора.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Турист

Турист

31.10.2020 | 00:36

Сега е ред да спре поголовното изсичане на горите в Средна Сърнена гора. Фирмите които секат и извозват дървесина трябва да бъдат задължени да залесят сечищата и рекултивират "магистралите" които прекараха в планината. Средна Сърнена гора не влиза в нито една защитна програма. Случайно?

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?