Следвайте ни

Огънят е на 250 м от къщите в Розино, хеликоптер дойде на помощ

Пламъци обхванаха гората на Клисура, гори до Каравелово и Христо Даново

viber icon

Автори Цветана Георгиева и Тони Михайлов

Хеликоптер започна да облива горящите масиви край Розино, на два пъти машината хвърли вода над пламъците и се върна за трето зареждане.

"Браво! Разчитаме на вас!", подвикват жителите на селата Розино и Христо Даново, наблюдавайки как хеликоптерът облива с вода пламъците. От няколко часа местните са на тръни и се надяват огъня да не се доближи опасно близо до къщите им.

За щастие огнеборците не спират да се борят в адската жега, за да потушат стихията, а безценна помощ оказва и военният хеликоптер. На помощ на пожарникарите от Карлово, които участват с три коли, са и техни колеги от Пловдив, Хисаря и столицата. Всички очакват гонения ад да приключи по-скоро. 

Хеликоптерът пристигна след искане, отправено към Националния координацонен център от кмета на общината д-рЕмил Кабаиванов.

Минути преди машината да излее първата порция от няколко тона вода, пожарът край гарата в Розино се разрасна силно, огънят и сега продължава да пълзи към крайните къщи на селото.

Междувременно втори пожар избухна в гората край Клисура. Пламъците превземат десетки декари в Стара планина.

Трети пожар гори край Каравелово, горят сухи треви и храсти край овощна градина до река Стряма, там в гасенето помагат горски стражари и служители. Няма противопожарни автомобили тъй като са насочени край Розино.

Гори и розов масив край Христо Даново.

Ситуацията е сложна, но е под контрол, заяви кметът на общината д-р Емил Кабаиванов. Още след сигналите за пожарите в Розино и Клисура след преценка на положението той се е обърнал към Националния координационен център и е поискал в гасенето на двата планински пожара да се включи хеликоптер. Там е недостъпно за хора и техника, друг вариант няма, а тези пожари са много опасни, подчерта кметът на общината.

Кабаиванов е поискал помощ е звеното от доброволци при пожар в Пловдив, той държи постоянна връзка с ръководството на ОД ПБЗНС, както и с противопожарната служба в Карлово.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?