Следвайте ни

Официално: Румен Стоянов остава кмет на Калофер

viber icon

Румен Стоянов остава кмет на Калофер, Общинската избирателна комисия в Карлово, която разгледа сигнал срещу него, не установява наличие на основание за предсрочно прекратяване на правомощията  му като кмет. Решението на ОИК – Карлово е от петък, 7 февруари, заседанието на комисията се проведе късно следобед. В него участваха 12 от общо 13 членове на комисията. Решението е взето с пълно с пълно единодушие.

Както „Марица“ писа, сигнал за отстраняването на  Румен Стоянов от поста кмет на Калофер бе постъпил по електронната поща на Общинската избирателна комисия на 14 януари тази година. Като негов автор се е подписал Николай Йорданов. Той посочва като основание за отстраняването на Стоянов факта, че на 20 март 2019 година Върховният административен съд окончателно е потвърдил решение на Комисията за противодействие корупцията и отнемане на противозаконно придобитото имущество, затова че кметът  е в конфликт на интереси, заради това че е назначил свой родственик за финансист в кметството. В сигнала до ОИК – Карлово авторът неговият автор  се позовава на ЗПКОНПИ, според който било необходим едногодишен  срок, в който лицето, за което е установен конфликт на интереси не може да заема публична длъжност. 

Стоянов обаче вече е бил отстраняван за това си нарушение, посочва ОИК, а към момента няма данни той да се намира в конфликт на интереси. В същото време  Общинската избирателна комисия счита, че не са били налице ограничения при регистрацията на Румен Стоянов като кандидат за кмет на Калофер в местните избори на 27  октомври 2019 година. Той е отговарял на всички изисквания за участие в изборите като кандидат за кмет, визирани в Изборния кодекс.

ОИК – Карлово реши да препрати по компетентност  на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество сигнала срещу Румен Стоянов. В същото време ОИК – Карлово изпраща препис от своето решение до ЦИК за сведение.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?