Следвайте ни

Очертават границите на НП „Централен Балкан“ със стълбове с бяла и червена лента

viber icon

Гранични стълбове с определена маркировка ще очертаят границите на Национален парк Централен Балкан, на парковите участъци и на резерватите. Върху стълбовете ще бъдат поставени символите на определения  участък или резерват, а две  хоризонтали ленти с бяла и червена боя ще посочват, че това е границата на защитената територия. Маркировката ще се забелязва отдалеч. 

Целта на граничните стълбове е да се заостри вниманието на посетителите, че навлизат в защитена територия и да се ограничи негативно въздействие върху средата при някои недобросъвестни прояви на посетители, както и нерегламентираното навлизане на селскостопански животни в безлесните природни местообитания. 

Дейността се осъществява по проект  на парковата дирекция за възстановяване и опазване на природните местообитания  и видове. 

За маркиране на границите на НП Централен Балкан и резерватите в него е  сключен договор. Изпълнителят  ще извърши геодезическо заснемане на границите на осемте участъка на парка и маркиране на границите  на парка, на резерватите „Еленова гора“ и „Чамджа“. 

След това друг изпълнител ще постави граничните стълбове и нанесе маркировката с бяла и червена боя и другите символи на защитената територия.

Предвидени дейности трябва да приключат до 31 август 2022 г.

Видимите граници на защитената територия са предпоставка за спазване на режимите и нормите в тях от страна на ползвателите на природните ресурси, на туристите и посетителите, увериха от администрацията на НП „Централен Балкан“.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?