Следвайте ни

Община Сопот спаси над 103 хиляди лева в съдебен спор за ремонт на язовир „Мурла“

Пловдивският апелативен съд отхвърли финансовите претенции на частна фирма за усилване на земен насип на язовир „Мурла"

viber icon

Община Сопот успя да спаси над 103 000 лева  при спор с частна фирма, наета за  ремонт на язовир „Мурла“ край града. Договорът е бил подписан от бившия  кмет  на малката община  Веселин Личев на 17 февруари 2015 г.  В хода на съдебно дело, по което на 20 април тази година се произнесе Апелативен съд – Пловдив, стана ясно, че община Сопот не дължи 103 618.80 лв. на въпросната фирма.

Николай Новаков

Спорът между общината и частна фирма е истинска сага, тя започва в началото на 2015 г., когато правителството отпуска на Сопот 400 000 лева за ремонт на енергогасителя на язовир „Мурла“. След това обаче тогавашният кмет подписва  договор  за още  допълнителни дейности по стената на язовира. Между страните са разменени допълнителни документи, които не касаят изпълнението на договора, но предполагат допълнителни възнаграждения, става ясно по време на съдебния спор.

Преди около година  и половина фирмата предявява иск пред община Сопот да и бъде изплатена тази сума.  

След неуспешни преговори казусът беше поставен в съда, с настояване от страна на частната фирма  за заплащане на сумата от 103 618.80 лв. (с включен ДДС), представляваща стойността на извършени допълнителни СМР, коментира в изявление пред медиите заместник-кметът на Сопот Николай Новаков.  Всъщност става въпрос за изсипани два-три камиона пръст, допълни той.

Междувременно общината подава сигнал  за случая в Районна прокуратура – Карлово.

В съдебния спор община Сопот защити правния и финансов интерес на гражданите, заяви Николай Новаков. Той поясни, че  сумата, за която частната фирма се опита да осъди общината, се равнява на едногодишните такси за детските градини на територията на общината. Новаков припомни още, че от три години детските градини в Сопот са безплатни, а разходите се поемат от общината.

Според решението на Пловдивския апелативен съд  частната фирма трябва да заплати сумата от 1800 лева - деловодни разноски за въззивното производство.

Решението е неокончателно и може да се обжалва с касационна жалба пред Върховния касационен съд в едномесечен срок от съобщаването му на страната при условията на чл. 280 и сл. от ГПК.

 

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?