1553

Община Карлово ще проверява договорите за наем и ремонти на местните читалища

Община Карлово започва физически проверки на място за реално извършваната дейност на 25-те читалища в Карлово и населените места. Това обяви заместник-кметът Данка Люртова по време на годишното заседание на Комисията за разпределяне на субсидията от Министерството на културата, което се проведе днес.

С колегата и Антон Минев установили много нередности. Една от тях е, че се отдават помещения под наем в читалищните сгради без представени договори в отдел „Общинска собственост“, а някои от сключените договори не отговарят на Закона за общинска собственост.

 Даваме срок през месец  март всички читалищни ръководства да представят договорите си за наеми, заяви Данка Люртова. Време е председателите и секретарите на читалищата да разберат, че сградите не са тяхна или на кметовете собственост, а на общината. 

Тя посочи и друго нарушение – в някои читалище се извършват ремонти без предварително решение на Общинския съвет. Ще бъдем безкомпромисни към всички нарушения, които констатираме при проверките, подчерта Данка Люртова. 

 

По време на заседанието е станало ясно, че е много слабо кандидатстването по проекти и от страна на читалищата, и от страна на библиотеките, отбеляза Люртова.

Данка Люртова съобщи, че със заместник-кмета Антон Минев вече ще присъстват на всички заседания на комисията, включваща по един законен представител на всяко читалище и един служител от общинската администрация.

Читалищните ръководства трябва да подават данъчни декларации за приходите от наеми и съответно да плащат дължимия налог, беше напомнено по време на заседанието. Извършването на частичен или основен ремонт в сградите задължително трябва да се съгласува предварително с техния собственик – Община Карлово. 

Незаконно е да бъдат връщани заявления за членство в читалищата отстрана на техните ръководства, бе категоричен Антон Минев. Според него Общината ще продължава да стимулира участието на самодейните колективи във всякакъв вид празници.

Да бъде запазено досегашното разпределение на 52-те субсидирани щатни бройки до оповестяване на резултатите от проверките, а бъдещите отчети да станат публични, бе решено на заседанието.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?