Следвайте ни

Община Карлово пише европейски проект за вилата на Евлоги Георгиев

viber icon

Община Карлово подготвя проектно предложение за вилата на Евлоги Георгиев, която заедно с фабриката  образуват промишлено-архитектурен комплекс - паметник на културата от местно значение. Преди броени дни, на 16 юли, кметът на общината д-р Емил Кабаиванов  внесе докладна записка в Общинския съвет, с която иска местният парламент да даде  съгласие за кандидатстване с проектно предложение „Реставрация и адаптация на вилата на Евлоги Георгиев в  град  Карлово“ . То ще бъде внесено  в Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020 г.“ по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“.

Проектното предложение се подготвя след като кметът внесе необходимите документи пред Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ за вилата на Евлоги Георгиев и за бившата текстилна фабрика, които заедно да придобият статут на паметник на културата от национално значение.

През 2014 г. общината  изготви идеен проект за консервация и адаптация на вилата на Евлоги Георгиев в Карлово – единственото му дарение, останало общинска собственост. Проектът, скицата и визата за проектиране са съгласувани с НИНКН. Норвежката програма одобри тогава проектът за реставрация на вилата като резервен, поради липса на достатъчно средства в своя фонд, припомниха от администрацията.

В края на 2018 година общината започна аварийно спасяване на вилата със средства от бюджета. Те обаче не са достатъчни за цялостното възстановяване на сградата.

В началото на  март 2019 година Националният инициативен комитет, създаден за честване 200 години от рождението на Евлоги Георгиев и 195 години от рождението на Христо Георгиев, започна дарителска кампания, подкрепена от вицепрезидента Илияна Йотова и държавни институции, с цел да бъде възстановена и реставрирана вилата на Евлоги Георгиев.

Сградата е почти 130-годишна. През 50-те години на ХХ век е използвана за детски лагер, а през 70-те и 80-те там са обособени административни канцеларии. Оставена по-късно  без обитатели, в следващите години тя бързо започна да се руши.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?