Следвайте ни

Обрат: Отмениха забраната на МВР за мъжкото хоро в Калофер

viber icon

Магистратите от Административния съд в Пловдив отмениха забраната наложена от МВР-Карлово за провеждане на мъжкото хоро в Калофер на Богоявление.

Разпореждането да се спазват мерките и да не организира ритуала бе насочено към кмета на Калофер Румен Стоянов. Той го атакува в съда, като решението е в негова полза. 

Градоначалникът твърди, че в разпореждането заповедите на министъра на здравеопазването са некоректно посочени и липсва уточняване на коректните разпоредби, които биха били нарушени. Изтъква, че т.нар. „мъжко хоро“ се провежда спонтанно, по силата на дългогодишна традиция, без конкретен организатор. Стоянов твърди също, че са нарушени принципите за равенството и безпристрастност. 

От своя страна от полицията са изложили като довод всички заповеди на министъра на здравеопазването и въведените с тях забрани и ограничения, според които е забранено провеждането на масови мероприятия и събиране на много хора на едно място.

В крайна сметка магистратите отсъдили в полза на Стоянов. Мотивите за това са, че в Закона за МВР не е предоставена компетентност на органите на МВР да издават разпореждания във връзка с изпълнение на заповеди на министъра на здравеопазването. 

"В Закона за здравето са посочени  компетентните органи, които осъществяват държавен здравен контрол: главният държавен здравен инспектор на Република България, регионалните здравни инспекции и Националният център по радиобиология и радиационна защита“, гласят мотивите за решението. 

Посочено е също, че нямало никакви данни за това, че Румен Стоянов имал намерение  да организира хорото.

 „Още повече че самото разпореждане посочва въпросното събитие като традиционно, свързано с голям църковен празник, което означава, че провеждането му не зависи от организацията на органите на местната власт, а е въпрос на традиция, наложена от населението на територията на общината“, твърдят магистратите. 

Решението подлежи на обжалване пред ВАС.
 
 
 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ha ha ha

Ha ha ha

14.04.2021 | 22:59

Shte letqt I ushati I magistrate I deputati sekvi. Vinagi shte provejda dori I s pyshki. Tozi grad e istinski bulgarski za razlika ot drugi gradove.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?