2374
Следвайте ни

Оборудват доброволното формирование „Хисар“ с кола, инвентар и облекло

Необходимите действия за намаляване  на риска от бедствия вече са залегнали в програма

viber icon

Хисаря започва подготовка за оборудване на доброволното формирование за борба с бедствия. За да бъде ефективна неговата дейност общината ще  снабди  с автомобил, инвентар, дрехи и обувки за хората, които участват в гасенето на горски пожари и разчистване на реки, дерета и сгради при наводнения. Експерти ще преценят вида на необходимото оборудване, а общината ще обяви обществена поръчка за доставката.

Общинският съвет в Хисаря одобри предложената от кмета инж. Пенка Ганева Програма за намаляване риска от бедствия. Документът е за срок до 2025 година и в него са  посочени рисковите от аварии, наводнения, пожари, болести по растенията, които може да добият застрашителни размери.

За цялата територия на община Хисаря най-голям е рискът от горски пожари и наводнения. През последните години тази бедствия нанесоха щети основно на средногорските села. Красново и Кръстевич още помнят голямото наводнение през 2014 г., както и горските пожари край Старосел, където бяха опожарени шест къщи,  и в местността Воден камък през това лято, припомни инж. Пенка Ганева.

Необходимостта от оборудване на доброволното формирование „Хисар“ с високопроходим автомобил и инвентар е очевидна, допълни тях. Това лято при горските пожари членовете на това формирование гасяха огъня с летни маратонки, да не говорим, че нямаше с какво да стигнат до мястото на пожара.

В същото време общината и институциите работят съвместно за набиране на още членове на Доброволното формирование „Хисар“, както и за неговото обучение.

При наводнения най-сложна обстановка се очаква от поречието на реките Пясъчник, Стряма, Пикла, Красновска река. При евентуални високи води или аварии язовирите „Керезлъка“, „Полицата“, „Таревско дере“, „Козлуците“,  „Мънгови ливади“, „“ и „Маньов дол“ може да бъдат засегнати пет населени места с общо 4000 жители и 10 000 декара земеделска земя.

При проливни дъждове често се наводняват землищата на Красново, Старосел, Старо и Ново Железаре. Предотвратяването на наводненията изисква поддържането на речните корита, дерета и съоръженията на язовирите в отлично състояние и затова общината ще заделя средства, ще кандидатства с проекти пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?