Следвайте ни

Обновяват старинната минерална баня край Красново

Местната власт в Хисаря иска красивото средногорско село  да се развива като курорт

viber icon

Община Хисаря стартира дейности за развитието на Красново като курорт, намеренията на местната власт са възстановяване на общинските обекти там и изграждането на нови в селото.

Общинският съвет прие предложението на кмета на общината инж. Пенка Ганева Централната минерална баня да не се отдава на концесия, въпреки заявени инвеститорски намерения. Обектът вече има несполучлива история в това отношение от преди години. Както „Марица“ тогава писа, банята бе  отдадена на концесия на пловдивския предприемач Димитър Язов, вече покойник. Бизнесменът започна преустройството на централната баня, като женското отделение бе преустроено в плувен басейн. Започна и  изграждането на хотел, но обектът остана недовършен. На концесионера е била отредена и грижата за големия парк  с площ от 96 декара и над 40 дървесни вида в него.  След смъртта на Язов обаче така нареченият курортен комплекс Красновски бани  бе изоставен. Последваха серия съдебни дела, по време на които банята бе затворена. Едва през 2019 година общината си върна владението върху своя обект.

Банята край Красново е построена през 1928 година, проектирана е от италиански архитект  и както повече такива обекти от това време е с изключително красива архитектура и функционално разпределение на залите, което я прави уникално съоръжение, разказват в селото.

Имаме намерение Красново да се развива като добър курорт. Това ще стане стъпка по стъпка, заяви кметът на общината инж. Пенка Ганева. 

Минералният извор край Красново е държавна собственост. Преди около няколко  години той бе предоставен за ползване на община Хисаря за срок от 25 години. Общината започва подготовката на проект за ремонт на  банята в Красново, ще търсим финансиране по европейски програми. Намерението ни е това да стане модерен обект, да се създават възможно най-добрите условия за посетителите. Проектът ще включват и недовършения хотел зад банята, както и парка.

В района на банятат стартират и благоустройствени мероприятия. От понеделник общинското предприятие „Чистотата, озеленяване, строителство и ремонти“ започва почистване на парка, за да може още тази пролет той да придобие по-добър вид, уточни инж. Пенка Ганева.

В следващите месеци ще бъде изграден и водопровод за минерална вода от извора край банята до центъра на селото. Обектът е включен в капиталовата програма на община Хисаря за 2021 г. Проектът е на стойност 65 хиляди лева.  Той предвижда изграждането на трасе от 2400 метра, водопроводът ще доведе минерална вода от извора до чешмата в центъра на Красново, тя ще се ползва за питейни нужди от местното население и посетителите от региона и страната.

За да стигне до изграждането на този водопровод община Хисаря и кметството в Красново преминаха през сложни процедури по съгласуване както с държавата, заради преминаване на тръбата през път от републиканската пътна мрежа, така и с 37 наследници на земеделски земи и процедури по отчуждаване, припомни кметът на Красново Цвятко Истилянов.

Това са сериозни стъпки на общината за развитието на Красново като курорт, заяви още кметът на селото и жителите на селото ги посрещат с удовлетворение, каза още Цвятко Истилянов.

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?