Следвайте ни

Обновяват с 5000 лв. родната къща на Даскал Ботьо Петков

viber icon

Нова експозиция ще посреща посетителите на родната къща на Даскал Ботьо Петков  в Карлово, нейната визия ще бъде изцяло променена, ще бъдат добавени  снимки и документи.  Така разказът за живота и делото на един от от най-видните просветители от Възраждането  ще бъде по-пълен и по-богат.

Това предвижда проект на Историческия музей в Карлово, част от който е къщата на възрожденския учител.  Той е на стойност 5000 лева и се финансира от Министерството на културата.

В същото време община Карлово се ангажира да бъде благоустроен дворът около къщата. Той и сега пази елементите на прочутото карловско градинско изкуство, но има нужда от обновяване и поддръжка. Предвижда се също така  да бъде благоустроена и улицата пред къщата на Даскал Ботьо Петков.

Къщата е построена около 1800 г. В нея  е роден видния учител, просветител и общественик даскал Ботьо Петков и двама от неговите синове Кирил и Стефан Ботеви.

Музейна експозиция в нея съществува от 1960 г. Тя е  уредена по инициатива на карловската учителка Сребрева.  През 1987 г. къщата е реставрирана и подновена експозицията.

В източната стая е поместена документална изложба с експонати от фонда на музея, в средната стая е чаркова одая, в нея са запазени чарковете, на които са били изработвани гайтани, с които Карлово се е славело през първата половина на 19-ти век. В западната  стая е битова експозиция.

През 1995 г. е обновена фото-документалната експозиция, представяща живота и делото на бележития книжовник.

Проектът на Историческия музей  ще бъде изпълнен до края на май 2021 година и се очаква обновената къща-музей да посрещне посетителите по случай 2 юни, Деня на Ботев и загиналите за свободата на България. Предвижда се след това къщата да бъде отворена постоянно.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?