49

Няма да я познаете! Наводнената детска градина в Каравелово посрещна малчугани

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов пожела в детското заведение догодина да има още една група

Дванадесет деца от Каравелово тръгват на детска градина в обновената сграда на наводнената преди година забавачница. Първият им учебен ден ще е в понеделник, но днес децата прекрачиха прага заедно със своите родители и с гостите на селото. Занималнята, спалнята, сервизните помещения са основно ремонтирани и обзаведени с най-добрите мебели и пособия.

Детската градина в Каравелово беше най-тежко пострадалата обществена сграда при бедствието, сполетяло карловските села на 2 септември миналата година. Водната стихия бе нанесла сериозни щети на обзавеждането и оборудването. След консултиране с инженер-конструктори и архитекти, които констатираха, че бедствието не е нанесло щети на носещата конструкция, Община Карлово взе решение да бъде направен основен ремонт на помещенията и инсталациите, за да могат децата на Каравелово отново да посещават детското заведение. 

Още в първите дни след наводнението с родителите на другите деца се събрахме и настояхме детската градина да бъде ремонтирана, сподели пред „Марица“ Виолета Маркова, майка на шестгодишната Ивет. Ако в едно населено място детска градина, то умира, коментира Виолета. Цяла година дъщеря и Ивет и останалите деца от селото пътували за забавачница до съседното село Богдан. 

Работя в завод в Сопот, работата ми е на три смени и ми беше много трудно да водя детето на градина, обяснява Виолета. Сега за всички ще  е по-лесно, убедена е тя.

Шестгодишната дъщеря Рая на Диана Христова също ще посещава обновената детска градина в Каравелово. Диана също пътува за работа до Сопот. Да има детска градина в селото е голяма придобивка, споделя тя.

За посрещането на малчуганите в обновената сграда дойдоха кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и заместниците му Антон Минев, Николай Цветков и Данка Люртова, директорката на детска градина „Зорница“ Гюлюш Панджикова, чийто филиал е група „Детелини“ в Каравелово и много гости. Откриването на детската градина след потопа на 2 септември миналата година, бе едно от най-чаканите събития в селото и днес то се превърна в празник.

Кметицата на Каравелово Славка Червенкова приветства гостите и благодари на община Карлово и на всички родители и дарители, които са се включили във възстановяването на разрушената от наводнението детска градина.

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов поздрави децата, които ще посещават детската градина, техните родители и гостите. Той изрази увереност, че условията в обновената сграда са много добри. Общината ще продължи да благоустроява района около детската градина. До две седмици ще бъде асфалтирана улицата, която води до нея. Д-р Кабаиванов пожела много скоро в тази детска градина да има още една група деца, защото децата са гаранцията за бъдещето на Каравелово.

Вокалната група „Карловойс“ и „Щурата лаборатория“ поздравиха децата и гостите на тържеството.

 

 

 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
4.5/5 от 2 оценки
4.5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата