3906

Новоизбраните кметове в Община Карлово получиха първите задачи

Проведе се първа работна среща на новоизбраните кметове на населени места с ръководството на община Карлово

 

Първа работна среща проведоха на 23 ноември кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, неговите заместници Антон Минев и Николай Цветков и секретарят на общината Стефан Стефанов с новоизбраните кметове на населени места, съобщиха от пресцентъра на общината.

Веселка Сотирова – директор на дирекция „Обща администрация“, представи проектобюджета на община Карлово за 2024 г., в чието разработване не са предвидени увеличения на стандартите спрямо 2023 година. И през следващата 2024 г., за втора поредна година, няма да има промяна в данък „Сгради“ и такса „Битови отпадъци“, поясни Веселка Сотирова. Д-р Кабаиванов припомни на всички кметове на населени места, че към този момент петима от тях са преминали на самостоятелен бюджет и всеки, който желае, може от следващата година да стане второстепенен разпоредител с бюджетни средства.

Заместник-кметът Николай Цветков запозна присъстващите с Оперативния план за поддържане на общинските пътища и улична пътна мрежа на населените места в общината през есенно-зимния сезон 2023/2024. Община Карлово организира и извършва зимно поддържане на около 370 км общинска пътна мрежа с обособени 4 опорни пункта и участъци за снегопочистване:

-        пункт Карлово с маршрути за почистване Карлово – кв. Сушица – с. Дъбене – с. Войнягово – гр. Баня – с. Климент – с. Каравелово – с. Богдан – с. Московец /до разклона на с. Анево на главен път I-6 София – Бургас/ – с. Пролом – с. Бегунци – с. Ведраре – с. Марино поле – с. Соколица /до разклона за Карлово път I–64 Карлово – Пловдив/; уличната мрежа на град Карлово;

-        пункт Клисура с маршрути за почистване от разклона на главен път I – 6 София – Бургас до Клисура и уличната мрежа на гр. Клисура;

-        пункт Розино с маршрути за почистване Розино – с. Слатина – с. Столетово – с. Кърнаре – с. Христо Даново – с. Иганово – с. Певците;

-        пункт Калофер с маршрути за почистване от разклона на главен път I – 6 София – Бургас до жп гара Калофер, уличната мрежа на града, с. Васил Левски през главен път I – 6 София – Бургас до жп гара Ботев – с. Куртово – с. Горни Домлян – с. Домлян – с. Мраченик. Почистването на участъците е групирано в две направления:  общинска пътна мрежа и главни улици; приоритетни улици в населените места /улиците, водещи до училища, детски градини, болница, лекарски кабинети и др./, поясни заместник-кметът.

Необходимо е да бъдат изготвени културните календари на кметствата с уточняване на събитие-акцент и от какво значение е то /местно, национално или международно/, съобщи Петя Найденова – началник на отдел „Образование и култура“. Тя препоръча, в сътрудничество с читалищата, кметовете да заявят участие в общинските културни прояви. За създаване регистър на видовете паметници в общината е необходимо кметовете да предоставят информация за състоянието на войнишките паметници, паметни плочи на опълченци, както и актуални данни за изграждане на музеи, изложбени зали и туристически атракции от местно значение.

По отношение на образователната структура заместник-кметът Антон Минев подчерта, че Община Карлово има изградена социална политика, насочена към запазване на детските градини и училища в населените места.

Община Карлово е на финалния етап от изпълнението на проект „Подготовка на стратегия за местно развитие, придобиване на знания и умения за нейното прилагане, насърчаване на активното включване на общността и създаване на МИГ Карлово за прилагане на подхода „Водено от общностите местно развитие /ВОМР/”, в изпълнение на Административен договор  № РД 50-122/06.04.2023, съобщиха още от пресцентъра на Община Карлово.

На 11 декември ще се проведе събрание за учредяване Местна инициативна група /МИГ/ - Карлово.  Тя се състои от представители на местния бизнес, местни неправителствени организации и граждани и публични органи, като никоя една от групите не може да има превес над останалите, което гарантира прозрачност и равнопоставеност. Целта е управлението и функционирането на МИГ да е публично и справедливо, близо до хората и техните нужди. Същия ден ще бъде представен и проект на Стратегията за ВОМР с подробно разяснение на мерките, които са включени в нея с общ бюджет около 9 млн лева за периода 2023-2027. След защита на Стратегията за местно развитие, новосъздаденото сдружение МИГ – Карлово ще даде възможност за кандидатстване с проектни предложения на юридически лица, извършващи търговска дейност; неправителствени организации /спортни клубове, читалища и др./ и земеделски производители. Венета Атанасова – координатор на проекта, запозна кметовете на населени места с хода на дейностите и възможностите за кандидатстване.

Оцени новината

Оцени новината
3.8/5 от 5 оценки
3.8/5 от 5 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?