Следвайте ни

Новият посланик на Русия пред "Марица": Между българите и руснаците няма фалш

viber icon

Разговаря Оля Ал-Ахмед

Новият посланик на Русия Н. Пр. Елеонора Митрофанова е родена през 1953 г. През 1975 година завършва Московския държавен институт по международни отношения. Кандидат на икономическите науки. Владее френски, английски, испански и български език. На дипломатическата служба е от 2003 г. Има богат опит в областта на публичната администрация и международни организации, включително на висши ръководни длъжности. От 2001 до 2003 г. е заместник генерален директор на ЮНЕСКО, била е постоянен представител на организацията в Париж. 

 

- Ваше Превъзходителство, толкова ли се влошиха отношенията между България и Русия, че се наложи за първи път жена да стане посланик? Как се отнасяте към тази нова длъжност?

- Към новото си назначение се отнасям с цялата му отговорност. Руснаците и българите на подсъзнателно ниво усещат близост и симпатия един към друг, няма престореност и фалш. Имайки предвид тези обстоятелства, към посланика на Русия тук винаги е имало голям интерес и високи изисквания, независимо от това дали е мъж или жена.

Моето пристигане в София е предшествано от 20 години дипломатическа служба, от работа на високи ръководни длъжности в Министерството на външните работи и в международни организации. В дейността си в България разчитам да приложа натрупания опит за разкриване на потенциала от многостранните руско-български отношения.

- Встъпихте в длъжност насред пандемията от коронавирус. Как Ви повлия този тежък период в професионален и личен план?

- Светът се сблъска с тежко предизвикателство и преживява сложни времена. За мен също не е изключение. Със съпруга ми преболедувахме от Ковид-19, търпеливо понесохме строгите ограничения. По време на изолацията намерихме и плюсове - аз се готвех активно за командировката, започнах да уча български език. Радвам се, че успях да поема задълженията си в срок и с нови сили. 

Разбира се, тъгувам за близките и приятелите си. Уви, те както и други руснаци, засега не могат да дойдат в България заради пандемията и приетите в тази връзка ограничения. Надявам се до лятото ситуацията да се нормализира.

Иска ми се, щом ситуацията стане стабилна, да попътувам повече из страната, да пообщувам с българския народ, да посетя основните забележителности  на България.

- Русия вече патентовала три ваксини против ковид - ЕпиВакКорона, Гам-Ковид-Вак (търговската марка "Спутник V") и КовиВак. Лично Вие с коя ще се ваксинирате?

- Нашата страна наистина много е напреднала в разработването на ваксини, работата по усъвършенстването им не спира. В ситуацията, когато светът се сблъска с обща беда, ние, естествено, сме готови да окажем помощ на всички, които имат нужда от нея - да доставяме препарати за други страни, а също и да разгръщаме производството им зад граница. Както знаете, "Спутник V" вече е регистриран в повече от 50 държави, а производството му вече започва в такива страни като Китай, Индия, Южна Корея, Бразилия, Саудитска Арабия и Турция. Водят се преговори и с Евросъюза. Интерес проявяват Германия, Франция, Испания, Австрия и други. 

Наред с това тече процес за одобряване на руската ваксина от Европейската агенция за лекарствата. Макар че за ситуацията, в която от всички се изискват решителни съвместни действия за преодоляване на общата беда, бюрокрацията на ЕС показва учудваща мудност. За щастие, това не пречи на отделни членове на Евросъюза на този етап да осигурят за гражданите си допълнителен запас от ваксини, като одобряват "Спутник V" на национално ниво.

Лично а​з нямам нужда да се ваксинирам, защото вече преболедувах коронавируса. Ако обаче ми предстоеше избор от тези ваксини, които вече се доставят в България, бих се вслушала в мнението на българския здравен министър, който казва, че най-добрата ваксина е тази, която е налична.

- Елеонора Валентиновна, как бихте оценили политическите отношения между България и Русия към сегашния момент?

- За съжаление, за разлика от Русия, при вас политическите отношения с други страни се определят не толкова от националните власти, колкото се изграждат в рамките на солидарността в блока НАТО и общоевропейските планове на официален Брюксел. Често натрапваните на България решения не съвпадат с националните й интереси, а никой не компенсира на София пропуснатите ползи. В тези случаи имаме работа с още неизживения идеологически комплекс на Запада спрямо Русия, който намира отражение в така наречената политика на сдържане. В този процес, уви, е въвлечена и вашата страна.

Въпреки всички трудности ние оставаме отворени за равноправно и взаимноизгодно сътрудничество. Ще се стараем да намираме допирни точки и да търсим пътища за укрепването на нашето партньорство в създалите се условия. Убедена съм, че в България има много опитни политици, дипломати и обществени дейци, които разбират какви сложни задачи стоят пред тях, и главното е, че са способни да ги решават за благото на своята страна.

- Откакто новият американски президент Джо Байдън дойде на власт, отношенията между Вашингтон и Москва се обтегнаха. Доколко това "обтягане на струните" може да повлияе и на диалога между нашите две страни?

-  Западните държави, не само САЩ, не за първи път предприемат планомерни опити да демонизират Русия. По наш адрес редовно се издигат различни обвинения, при това винаги недоказани. Да речем, разправят за уж нарушения на правата на човека в Крим, но отказват поканата да дойдат и лично  да се запознаят с положението. Или ни вменяват разпространяването на дезинформация, хибридни войни и създаването на заплаха за демократичните ценности - и се борят с това чрез цензура и ограничаване на свободата на словото. Това е някакъв сюрреализъм. 

Свидетели сме на тотална деградация на политическата култура на Запад. Ярък пример са нападките на американския лидер срещу президента на Русия, които излизат извън рамките на приетите в цивилизованите страни етикет и протокол. Нещо повече, последвалият отказ на предложението на президента Владимир Путин за провеждане на пряк публичен разговор ни навежда на мисълта, че в САЩ вече са се отучили от воденето на диалог - а това е същината, квинтесенцията на дипломацията. Всичко това, разбира се, не е от полза за руско-американските връзки и не спомага за стабилността на международната арена.

Наред с това нито Москва, нито, надяваме се, Вашингтон не се канят да "горят мостовете" помежду си. Определени канали за общуване, в това число по проблемите, свързани с Космоса и климата, се запазват както преди. Готови сме за съвместна работа по редица направления в случай на заинтересованост от другата страна. Остава само да се уповаваме на това, че политическият истаблишмънт на САЩ ще сложи край на обзелата го русофобска истерия, която отвлича вниманието от решаването на важни вътрешни проблеми и актуални глобални предизвикателства. 

А сега към втората част от въпроса - за възможното влияние на руско-американските отношения върху характера на диалога със страните от Евросъюза, в това число и с България. Винаги сме подкрепяли прагматизма, приоритета на националните интереси над натрапената на държавите блокова "солидарност" и изкуствен лъжлив избор: или с Вашингтон и Брюксел, или с Москва. Убедена съм, че със София ние имаме значителен потенциал за двустранно изгодно сътрудничество в много области, включително енергетика, търговия, туризъм, култура, и трябва да положим усилия за неговата реализация.

Заедно с това двустранното взаимодействие не е "мач на една врата" - тук не са достатъчни само нашето желание и добра воля.

- Ваше Превъзходителство, в нашата страна много хора питат "Турски поток" в действителност  "Руски поток" ли е?

- За да отговорим вярно на този въпрос, е важно да не бъркаме понятията. Ако говорим именно за "Турски поток", то безспорно това е наш морски газопровод, който започва в Русия и завършва в Турция. Той е построен вече отдавна и осигурява надеждни доставки на природен газ в редица страни, включително и в България. Ще напомня, че именно благодарение на "Турски поток" от 1 януари 2020 г. България получава газ на по-ниски цени, отколкото по-рано (по изчислен​ия на "Булгаргазтранс" българската хазна сега спестява около 35 млн. евро годишно). Това, на свой ред, дава на България възможност да осигури по-евтин газ за крайните потребители.

Ако става дума за "Балкански поток", то не можем да го наречем другояче, освен български. Това е вътрешен газ​опровод за страните, членки на Евросъюза, който не само е осигурил сериозни икономически и геополитически бонуси на самата България, но и е станал важен елемент от общоевропейската енергийна сигурност, укрепвайки диверсификацията на пътищата и източниците на доставка на газ за Европа.

- Вашето пожелание към българите? 

- Преди всичко бих искала да пожелая здраве. Пазете себе си и своите близки. Важно е да се помни за спазването на ограничителните мерки, приети за борба с коронавируса, както и на елементарните правила за санитарна безопасност.

В толкова трудни времена не бива да се отчайваме, да губим вяра и сила на духа. Със съвместни усилия можем да преодолеем всички трудности. Както правилно гласи девизът на вашата страна - Съединението прави силата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

ШОП

ШОП

17.04.2021 | 20:30

И НИЕ КАТО ПОЛЯЦИТЕ МРАЗИМ ВСИЧКИ ПО СВЕТА И СЕ ЧУДИМ ЗАЩО НЯМАМЕ ПРИЯТЕЛИ

Отговори
1 1
Батко

Батко

17.04.2021 | 00:02

Ерунда, она себе не верит и чушь говорит.

Отговори
3 2
Руска пyтка вмирисaна на риба

Руска пyтка вмирисaна на риба

16.04.2021 | 11:05

Нас все ненавидят, нас вес мир враг. Булгари, они барани.

Отговори
5 3
Майна

Майна

16.04.2021 | 10:44

Руснаците са тор за земите български

Отговори
4 5
Ццц

Ццц

16.04.2021 | 01:28

Изключителен дипломат! Жива и здрава Ваше Превъзходителство, на Вас, Вашия Президент и Вашия Народ!

Отговори
8 7
Пръц

Пръц

16.04.2021 | 10:43

Лиз, близ

Отговори
6 1
Джо Байдън

Джо Байдън

16.04.2021 | 01:16

Идвам.... със самолетоносача

Отговори
4 4
Киро

Киро

16.04.2021 | 09:36

Вече не идваш, щото се наака от страх.

Отговори
2 7
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

16.04.2021 | 00:49

МОЖЕ И ДА РАЗКАЖЕШ НА ПС ЕТАТА, КАК ГИ СГОТВИ СВИНЯТА ГОРБИ В МАЛТА :) ВЯРНО, ЧЕ СА ТЪ ПИ ЖИВОТНИ, НО МОЖЕ ПА ДА ИМ Е ИНТЕРЕСНО :)

Отговори
0 3
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

16.04.2021 | 00:46

РАЗКАЖИ, ЗАЩО ЛИКВИДИРАХТЕ ЛУКАНОВ И СВАЛИХТЕ ВИДЕНОВ :)

Отговори
2 4
Клишета

Клишета

15.04.2021 | 19:57

Пълни глупости за взаимните симпатии. Руснаците като цяло изпитват към българите нещо средно между пренебрежение и снизхождение. Това за топлите чувства е само стръв за наивни русофилски лапнишарани. Всеки, който РЕАЛНО контактува с руснаци, знае истинското отношение към българите - липса на интерес към нашата история и култура и огромно високомерие.

Отговори
14 8
Miranchyk

Miranchyk

15.04.2021 | 19:42

Shaibita ne e za poznata kak sled oslobojdenieto rysnaci sa iznasilvali bulgarki.Aide da si ebeeee mamataaa ryska

Отговори
8 15

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?