49

Нови войници от 61-ва Стрямска бригада положиха клетва за вярност

Новоприети военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада положиха днес военна клетва. Ритуалът бе пред паметниците на генералите Георги и Владимир Вазови в родния им град Сопот. 

След последният прием  в най-голямото съединение на Сухопътни войски бяха приети 17 нови военнослужещи. От тях 13 положиха клетва, тъй като  останалите вече са заклевали във вярност към народа и родината. От новопостъпилите шест за жени.

Приветствие към новобранците отправи командирът на 61-ва Стрямска бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов. Той прие клетвените листове с подписите на 13-те военнослужещи, които ще бъдат разпределени в гарнизоните на бригадата в Казанлък и Карлово.

В обръщението си към новите войници бригаден генерал Маргарит Михайлов припомни клетвата на възрожденците пред камата и револвера и думите „Свобода или смърт“, които днес са равносилни на думите „Заклех се!“ Такава церемония съхранява заветите на велики воини. Възпитава в дух на родолюбие и национална отдаденост, символизира обета към Българската армия и Родината. Тя е извор на мъжество и героизъм, на национална гордост. В днешния ден воинската клетва е избор и всички вие сте направили този избор“ каза в словото си командирът на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов.

За втори път в Сопот се провежда ритуал по полагане на военна клетва и това ни изпълва с гордост, заяви в приветствието си към военнослужещите кметът на Сопот Деян Дойнов. Той отбеляза, че събитието е на знаково място – пред паметниците на едни най-прославените български пълководци – братята генерали Георги и Владимир Вазови. Да  го наблюдават дойдоха десетки граждани и гости от региона. „Вярвам, че ще бъдете достойни приемници и продължители на славните традиции на Българската армия и не случайно вашата клетва се случва тук на това свещено място – паметниците на братята генерали Георги и Владимир Вазови. България има и помни своите герои, защото те са нашето мерило за слава, чест и достойнство. Такива са и нашите велики съграждани. Пожелавам Ви воля, непоколебим дух и вяра, с които да помните и пазите техните завети и да изпълнявате войнския си дълг“ каза още Дойнов.

 

Гости на събитието бяха заместник-кметът на Карлово Антон Минев, кметът на община Хисаря инж. Пенка Ганева, заместник-директорът на Областната дирекция на полицията комисар Сълко Литов, ръководството на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса в Карлово.

Водосвет за здраве и благоденствие отслужи Знеполския епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай.

Снимки: Цветана Георгиева

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?