Следвайте ни

Носителят на Вазовата награда Боян Ангелов: Да пазим свещника да свети! СНИМКИ

С тържествена церемония Сопот чества 171 години от рождението на Иван Вазов

viber icon

Сопот и цяла България честваха 171 години от рождението на  Иван Вазов. На тържествена церемония снощи в родния град на Патриарха на българската литература бяха връчени Националната Вазова награда за литература и Детската Вазова награда. Тази година  са удостоени писателят Боян Ангелов и екипът на списание „Любословие“ – ученици от Националната гимназия за древни езици и култура в София.

Да почетат най-големия български писател и най-големия родолюбец в Сопот дойдоха цяла плеяда български писатели, литератори и историци, сред които Иван Гранитски, Стефан Шивачев, Николай Урумов, гости и почитатели на творчеството и личността на Иван Вазов от цялата страна. Тук бяха заместник-министърът на правосъдието Иван Дермеджиев и заместник-министърът на културата доц. Пламен Славов.

Иван Вазов е гласът на разума и на народа, заяви  в приветствието си към гражданите на Сопот и гостите  кметът на община Сопот Деян Дойнов. Вазов е един от нас, той е мъдрецът, който ни напътства. Той е иновативен в идеите си и днес, а ние  трябва да разпалваме искрата на творчеството, за да откриваме автори, чиито песни все ще се четат, подчерта Дойнов. Той връчи приза на екипа на списание „Любословие“.

Вазовата награда за 2021 г. връчи на писателя Боян Ангелов заместник-министърът на културата доц. Пламен Славов. Той припомни мястото и значението на Иван Вазов в българската литература и в изграждането на българското самосъзнание.

Цитирайки стихотворение на Иван Вазов,   лауреатът на Вазовата награда Боян Ангелов призова „Да пазим свещника да свети!“

„Тази награда е нещо, което не съм поставял в мечтите си. Но аз приемам тази награда като награда на СБП, който вече 108 години отстоява заветите на Иван Вазов за чистота на българския език“, каза още Боян Ангелов, който е  и председател на  СБП. 

„Иван Вазов написа възхитителното стихотворение „Българският език“, в което  каза: „Език свещен на моите деди“ и така Патриархът на българската литература увековечи българската литература, която е създадена от светци и от патриарси“, подчерта Боян Ангелов. Той припомни, че на нея четат, пишат и мислят 300 милиона жители на земното кълбо. 

„Климент Охридски написа в своето житие за Константин  Кирил Философ, че  неговите слова са по-светли от светлина. А Вазов написа и едно стихотворение, наречено „Свещника да свети“, в което казва: „Моля ви пазете, свещника да свети!“  Това е свещникът, в който свети българското слово, което е по-светло от светлината“, подчерта Боян Ангелов и допълни, че ние сме длъжни, задължени  сме, да пазим това българско слово, както ни го е завещал Иван Вазов.

Вчера в Сопот кметът Деян Дойнов  открит Вазовата морена -  камък по пътеката към Балкана, на който Иван Вазов обичал седи и да съзерцава Стара планина на север и Сопот на юг бе преместен пред родната къща на Народния поет.

По случай 171 години от рождението на Иван Вазов снощи на неговия паметник бяха положени венци от президента, премиера, Министерството на културата, от кмета на Сопот, от Общинския съвет. 

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?