Следвайте ни

Нимфи и императори посрещат на Римските терми в Хисаря

viber icon

Посетители на Римските терми в Хисаря вече могат да се потопят в света на императорите и аристократите от древния град с помощта на новите технологии. Там ги очакват богът на здравето Асклепий, трите нимфи, покровителки на топлите извори, както и неповторимата атмосфера на античния СПА комплекс, сияещ в бял мрамор.

Виртуалното пътешествие става с помощта на  новите технологии, които превръщат  Археологическия музей в Хисаря в  един от най-иновативните музеи в България. 

Мобилното приложение с добавена реалност на откритите при разкопките на Римски императорски терми артефакти се нарича „Hisarya Tour Walk”   . Влизайки в термите, посетителите с вече свалено приложение в смартфоните си поемат по предварително зададен маршрут и се впускат в неповторимо приключение за събиране на дигитални артефакти. Приложението е ноу-хау в областта си не само на територията на България, но и в световен мащаб.

Още едно приключение може да отведе посетителите в античния град. Младите посетители и техните родители могат да се насладят заедно на образователната игра за виртуална реалност „Приключение в археологията”. С помощта на специални очила посетителите се въвежда във виртуален музей и поле за разкопки. Те сами откриват, реставрират и поставят в музея различни археологически артефакти. Забавлявате се и научавате нови и интересни неща за професията на археолога, реставратора и уредника в музея, коменитира директорът на Археологическия музей в Хисаря доц. д-р Митко Маджаров. Новите технологии за опознаване на обитателите на древния град на императорите ще бъдат представени от Археологическия музей  и Туристическия информационен център на туристическото изложение „Ваканция и СПА” Експо, което ще се проведе на 13, 14 и 15 февруари т.г. в София.

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?