46
Следвайте ни

Нейно превъзходителство Елеонора Митрофанова: Ще работим с всяко правителство и всеки президент

На мен ми се иска да се възстановят нашите икономически, политически и културни връзки в пълен обем, заяви посланикът на Руската федерация в България.

viber icon

 -        Ваше превъзходителство, днес сте в Баня по специален повод - откриване на паметна плоча с имената на седем съветски воини, участвали във Втората световна война и починали тук, след лечение в местна болница. Каква е емоцията?

 

-        Аз изпитвам изключителни топли чувства и чувства на благодарност за инициативата на кметството и на жителите на Баня да запазят костите и паметта за тези  седем човека, за които не  бе известно нищо. Посолството на Русия в България помогна да бъде намерена информация за тези хора. Това са седем съветски воини от Трети Украински фронт, които са били ранени в Унгария и изпратени на лечение  тук. Разбира се, на мен ми е много приятно това сътрудничество и то даде своите плодове.

И още. Аз съм много трогната от факта, че България много добре пази паметта за Втората световна война, за съветските войски в този период и ролята им за освобождението от нацизма, благодарна съм за почтителното отношение.

-        България е пред два важни избора – на президент и на Народно събрание. Как очаквате да се развиват българо-руските отношения след тези избори?

 

-        Както и вие знаете, ситуацията у вас е доста сложна. Това ще бъдат третите избори за парламент. Освен това има огромно количество кандидати за президент. Ние искаме накрая да има стабилност. Ние ще работим с всяко правителство и с всеки  президент, който българският народ избере. А това, което на мен ми се иска,  е да се възстановят нашите икономически и политически връзки в пълен обем. Имам предвид и възстановяване на работата на междуправителствените комисии, възстановяване на нашите културни и икономически връзки в пълен обем. А това иска навярно всеки посланик, който представлява своята страна.

 

-        На прага на зимата сме, ще има ли проблем с доставките на руски газ за България, след като България изгради Балкански поток и изпълни своите ангажименти? Има ли основания да се притесняваме за цената на руския газ и за доставките?

 

-        Не. Въпросът съвсем не е за доставката. Искам да кажа, че в България електричеството и газът са с два пъти по-ниска цена  отколкото в Европа към днешния ден. Просто в този момент ЕС отиде на друга формула на формиране на цената на газа. И тази формула дава такива скокове в цената. Знаете, че Русия винаги е изпълнявала своите задължения и договора си с Булгаргаз и е нормално да бъде така. А скоро  навярно ще започнат преговори за подписване на договори за бъдещ период. Всичко, което иска българската страна  ще бъде изпълнено.

 

-        Има ли шанс проектът Белене в следващите години според вас?

 

-        Много е трудно да се каже. Въпросът не е закрит. България ще има нов парламент и, мисля, че там този въпрос с атомната енергетика ще решава. Безусловно преходът към зелена икономика, както е планирано  в рамките на ЕС, без атомна енергетика, особено в България, е невъзможен. Затова никакви вятърни и слънчеви съоръжения няма да решат необходимостта на съвременната държава от електроенергия. 

 

-        Можем ли да вземем пример от Русия за ваксинацията на населението срещу Ковид-19. Русия  вече имате четири ваксини, вероятно това е причина за по-голямо доверие към ваксините срещу коронавируса?

 

-        Да, наистина, ние имаме много ваксини, при това руски. Но аз не мога да кажа, че ние сме много добър пример, защото и у нас много голяма част от народа не се ваксинира и не се отнася сериозно към този процес. А сега броят на заболелите е много сериозен. Има нов щам, клиниките са препълнени, има смъртност. Разбира се, нужно е да се ваксинираме, не може и да става въпрос да не го правим. Трябва да бъдем внимателни на публични места, да пазим себе си и околните.

 

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?