Следвайте ни

Не искат асфалт: Министерството на културата защити паважа в Баня

viber icon

Министерството на културата не подкрепя подмяната на паважната настилка в град Баня с друга. Това става ясно от отговор на ведомството на проф. Велислав Минеков до председателя на Националния научно-експедиционен клуб -  ЮНЕСКО Кристиян Калчев. Както „Марица“ тогава писа през април тази година клубът към ЮНЕСКО поиска  становище от Министерството на културата и Министерството на регионалното развитие за проекта, който предвижда подмяна на паважа по централните улици на Баня с асфалт. Отговорът на Министерството на културата до ННЕК-ЮНЕСКО  е подписан от  служебния заместник-министър на културата доц. Пламен Славов.

Министерството на културата предлага да бъде стартирана процедура павираните улици в Баня да придобият статут на недвижима културна ценност, предложението за това може да бъде направено от физическо или юридическо лице по реда, предвиден в законодателството.

През март тази година стана ясно, че има проект, който предвижда премахването на паважната настилка на улица „Карловска“ в Баня и полагането на асфалт. В Баня обаче стартира петиция на граждани, които се обявиха за запазването на паважа като екологична, здрава и ценна настилка. Освен това  проектирането и изграждането на павираните улици в Баня е през 20-те и 30-те години на миналия век по инициатива на цар Борис Трети и са първата паважна настилка в региона. Паважът в Баня се свързва и други исторически и културни събития и личности. За запазване на паважната настилка се подписаха над 600 граждани.

В момента се павират улици и в София, и в Пловдив и то се прави много качествено. Това означава, че има майстори, които могат да редят паваж, припомниха жители на Баня. 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

ИЗГОДНО луксозни дълги павета за вилата!

ИЗГОДНО луксозни дълги павета за вилата!

08.07.2021 | 20:03

Не може да се докаже, че са стъпвали по тези паважи българските възрожденци = = = така както недоказуемо ф Кършиако беше имиджо на улица КАРЛОВСКА, та си я подобрихме весело.

Отговори
1 0
ИЗГОДНО луксозни дълги павета за вилата!

ИЗГОДНО луксозни дълги павета за вилата!

08.07.2021 | 19:48

Както прости квадратни дребни павета "ГЛАДСТОН", така и ограничен брой от едрите продълговати с ръчно дялан петоъгълен завършек на редицата, а и бордюри и декорации ПРЕДЛАГА ИЗГОДНО 032/656768 ОТ ЧАСТНО ДЕПО ЗА ""ОДГОВОРНО ПАЗЕНЕ"". САМО ЗА МЕРАКЛИИ! ПАРТИЙНИ ДРУГАРИ С 8% ОТСТЪПКА! НЕ ОТЛАГАЙТЕ, ОФЕРТАТА Е ДО КРАЯ НА АВГ7З.

Отговори
1 0
ИЗГОДНО луксозни дълги павета за вилата!

ИЗГОДНО луксозни дълги павета за вилата!

08.07.2021 | 19:57

Кой каза, че паветата трябвало да бъдат "защитени като Паметник на Културата" от Министерството, за да не ги задигнеме? ТВЪРДА ВАЛУТА Е Т'ВА, за високо оценявани благинки -ръчно дялани- в цивилизовани Градове из Белите Държави, ей! Докато набързичко размазаната машинно чернилка като по междуселските шосета между НашеСело и Ваше (колкото да не газим калища и прахоляци) от честните и доброПОЧТЕНнИ асфалтаджии изтрайват ТРИ СЕЗОНА, че и пет ако няма снегове и сол =и струва евтинко!

Отговори
1 0
ИЗГОДНО луксозни дълги павета за вилата!

ИЗГОДНО луксозни дълги павета за вилата!

08.07.2021 | 20:08

"НА ОДГОВОРНО ПАЗЕНЕ" държиме също историческото за Пловдив атрактивно ВЛАКЧЕнце на батерийки с което храбро катерехме Бунарджика (няколко пъти). ИДИЯЛНО ПАСВА върху новоасфалтиЗИРАНИ улици както ф Баня, така и другаде. Много НА СМЕТКА, ей: 032/656768 не отлагай, колега! Че след 11 юлий...

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?