2374
Следвайте ни

Назад във времето: Карловско село гради килийно училище

viber icon

В карловското село Климент започва възстановяване на някогашното килийно училище. В двора на църквата  "Св.Георги" кметът на селото Мано Манов и съмишленици  положиха основния камък на бъдещата постройка.  Начинанието бе осветено от предстоятеля на храма отец Рафаил.

В ранното Възраждане на това място   жителите на някогашното село Овчеларе са се учили на четмо и писмо, припомни Мано Манов.

Напред с Божията воля и със средства от църквата, от кметството и от спонсори ще възстановим постройката, в която е било килийното училище, допълни той. Идеята на инициаторите е  в нея  децата на Климент да изучават вероучение.

Климент има добре запазена сграда на основното училище, затворено преди 20-тина години. Там по инициатива на кмета Мано Манов е подредена етнографска сбирка, която разказва бита на селото през вековете.

Ако  намерението за възстановяването на килийното училище  бъде доведено до успешен край, ще е своеобразно пътуване  назад във времето. От няколко години в друго средногорско село – Свежен, през лятото действа калиграфска школа. Уроците там са едновременно туристическа атракция и възможност за запознаване с дейността на  Аджарската книжовна школа, съществувала през 16-18 век, в която са работили изкусни краснописци, направили преписи на български език на най-важните църковни книги.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?