49

Най-големият жп превозвач в Европа спестява годишно 7 милиона тона въглеродни емисии

Ди Би Карго България ЕООД е базирана в Карлово, средната работна заплата е 1600 лева

Една от най-големите логистични компании в Европа, която има фирма в България, базирана в Карлово, спестява годишно над 7 милиона тона въглеродни емисии. Сред глобалните цели на Ди Би Карго е след 2030 г. тя да спестява над 10 милиона тона въглероден диоксид всяка година. За да изпълни стратегията на компанията-майка за опазване на климата, от 2018 г. Ди Би Карго България преминава към употреба изцяло на зелена енергия за своите транспортни дейности, изискващи електричество. Товарните влакове на компанията се движат само с електричество от възобновяеми източници с цел опазване на околната среда и в уверение на това са включени в публичния регистър с компании, ползващи зелена енергия. И в момента Ди Би Карго заместват 22 милиона превоза с камиони годишно в Европа с ЖП транспорт. Това заяви за „Марица“ инж. Любомир Гарчев, управител на Ди Би Карго България ЕООД, която от 2019 г. е в Карлово.

Средната основна заплата в Ди Би Карго България е 1600 лева, дружеството предоставя условия за квалификация на своите работници и специалисти, подчерта управителят.  От 1 януари работещите в дружеството имат увеличение на заплатите със 7 процента.

На 1 февруари 2023 г. в основния офис на Ди Би Карго България в Карлово екипът на дружеството отбеляза 20 години от основаването на компанията у нас, собственост и представител на най-големият ЖП превозвач в Европа – Deutsche Bahn AG. По случай юбилея служители и работници с 20-годишен стаж в компанията получиха бонуси.

Годишнината бележи големия напредък на Ди Би Карго от клон на компанията-майка, изпълняващ единствено индустриалната маневрена дейност през 2003 г., до национален ЖП превозвач от 2010 г. насам. Към момента компанията е четвърти по пазарен дял железопътен превозвач в България с близо 220 служители и дейност в Карлово, Бургас, Свиленград, София, Пловдив, Русе, Огняново, Златица.

Ди Би Карго България заема стратегическо място на Балканите като свързващо звено между Германия, Турция и Гърция. Тя е първата частна компания в България, която предоставя услуга за редовни транзитни превози през границата с Турция на автомобилни ремаркета /трейлъри/. Фокус на Ди Би Карго България е и транзитният трафик, който напоследък бележи увеличени обеми.

Към момента, Ди Би Карго България посреща нуждите на своите местни и международни клиенти с локомотивен и вагонен парк, състоящ се от 28 локомотива, 416 вагона, специален подвижен състав от 259 покрити вагони и общо 6 различни типа вагони. За предоставяне на услугите е ангажиран широк спектър от специалисти, сред които експлоатационни работници, маневрен персонал, ръководители търговска експлоатация, ревизор-вагони, машинисти, инженери, администрация, работници по подържка на железопътен подвижен състав. От 2022 г. Ди Би Карго България си сътрудничи и с ВТУ „Тодор Каблешков”-София за обучение и провеждане на курс за придобиване на професионална квалификация „Локомотивен машинист“.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?