1553
Следвайте ни

Наследници на голям карловски художник дариха негови картини на „Старинно Карлово“

viber icon

Наследниците на известния карловски художник Петър Николов, който  почина преди година, направиха ценно дарение на туристически комплекс „Старинно Карлово“. Проф. Лолита Николова и брат й Даниел дариха няколко картини на талантливия им баща. Те ще бъдат изложени в Бухаловия хан, за да могат всички посетители да се насладят на творчеството на Петър Николов.

Лолита Николова и брат и Даниел решили по повод годишнината от смъртта на баща им да направят това дарение, убедени, че и той би постъпил така, а също че би се зарадвал, ако Лолита и Даниел го направят

Старо Карлово е беше любимо място на баща ми и беше една от основните теми в неговото творчество, споледи  дъщерята на художника – проф. Лолита Николова.

Дарението бе връчено на ръководителя на комплекс „Старинно Карлово“ Деспа Ненова. На кратката церемония  присъства и кметът на Климент Мано Манов. Той припомни, че много от картините на Петър Николов се намират в експозицията на читалището в селото. Петър Николов е родом от Климент, за това той е не само карловски, но и климентски художник и ние много се гордеем с този факт, каза Манов.

Петър Николов е роден на 7 май 1928 година в село Климент, община Карлово. Завършва СУ „Свети Климент Охридски” специалност „Българска филология”. Още от студентските си години се утвърждава като талантлив художник и постепенно това става негова професия.

Родното му село Климент, Карлово и карловските дворове са основна тема в неговото творчество на художник. Има организирани множество самостоятелни изложби у нас и в чужбина. През 2016 година прави голямо дарение от своите картини за откриване на музейна сбирка в родното си село Климент. Носител е на наградата на Карлово.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?