Следвайте ни

Напусна ни големият карловски художник Дечко Тодоров

viber icon

Почина големият карловски художник Дечко Тодоров.  Той  е издъхнал тази нощ в болница. Тъжната вест съобщиха негови колеги от града на Апостола.

Дечко Тодоров е един от най-ярките творци в историята на града и значим български художник. Роден е през 1946 година. Завършил е Художествената академия „Николай Павлович“ в София през 1972 г. Член е на Съюза на българските художници.  Има самостоятелни изложби в Стокхолм, Вашингтон, Ню Йорк, Германия, Гърция, Чехия. Негово ампола са графиките и  акварелът, има впечатляващи постижения в областта на илюстрацията, сред които са произведения на Иван Вазов.
Значителна част от творчеството му  е посветена на Апостола – неговият цикъл от смесена техника, посветен на Васил Левски е ненадминат в темата за Апостола.

В Карлово той остави впечатляващ стенопис на църквата „Света Богородица“ в който е изобразено ръкополагането на младия Васил Кунчев за дякон. В къща-музей „Иван Вазов“ в Сопот е друга негова монументална творба, в която като в семеен портрет събра Вазовите герои. Негов стенопис има в Клисура.

Творби на Дечко Тодоров има в Националната художествена галерия, в Пловдивската държавна галерия, в градската библиотека „Мартин Лутър Кинг в във Вашингтон, в Общинската художества галерия в Карлово. Почти няма карловски дом, който да не е украсен с картините на Дечко Тодоров, изобразяващи Старо Карлово, Балкана, водопада Сучурум.

Поклон пред светлата му памет!

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Пловдивчанин

Пловдивчанин

26.08.2021 | 16:04

Да почива в мир!

Отговори
0 0
Magdalina Nikolova

Magdalina Nikolova

26.08.2021 | 15:04

Царство му небесно! Светла му памет на Дечко! Поклон!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?