71

Наплив от доброволци в наводнение села, в петък пристигат 800

Възстановено е електрозахранването, водата е още негодна за пиене и готвене

Масирано участие на доброволци се очаква в края на седмицата в наводнените карловски села. Още в петък на терен в Каравелово, Богдан и Слатина ще работят над 800 души - доброволци от различни държавни и общински институции. В разчистването на улиците, речните корита и наводнените къщи неизменно работят над 101 военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада. Работата на всички екипи екипите се координирана от 14 души от общинската администрация, съобщи кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, който е председател на Общинския кризисен щаб.

Над 92 единици разнообразна строителна техника почиства вчера речните корита, улиците и частните дворове в засегнатите от наводненията карловски села Богдан, Каравелово и Слатина. За справяне с пораженията бяха мобилизирани 36 камиона, 16 колесни комбинирани багера, 4 булдозера, 3 фадроми, 10 верижни багера, 4 щипки, 6 резачки, 10 бобката и др. По-голяма част от техниката е осигурена от Община Карлово. Кризисният щаб призовава собствениците на едра, средна и малогабаритна техника да се свържат с Общината, тъй като се нуждае от допълнителни мощности в разчистването.

Продължава разчистването на речните корита. В с. Слатина речното корито вече е 1,5 метра под нивото на улицата. В с. Богдан нивото е свалено на 2 метра под нивото на улицата, но изкопните работи продължават, тъй като има още наноси. Укрепват се изградените 4-метрови диги, които ограждат реките.

Електрозахранването във всички села е възстановено. До края на седмицата всяко от населените места ще бъде посетено от електротехници, които да опишат състоянието на инсталацията за улично осветление, за да може и то да бъде възстановено. Водоснабдяването е възстановено частично, като за съжаление с. Богдан е изцяло без вода. Работи се по изграждане на временни водопроводни връзки, тъй като старата мрежа е почти изцяло разрушена.

Водата в цялата община Карлово продължава да е негодна за пиене и готвене. Препоръчва се употребата й само за битови нужди. При отпадане на забраната от РЗИ, Кризисният щаб ще уведоми своевременно населението.

Вече започна доброволното безплатно ваксиниране срещу тетанус в селата Богдан, Каравелово и Слатина. Община Карлово е осигурила 200 ваксини „Тетатокс“, които ще бъдат поставяни на желаещите в медицинските пунктове на населените места. Ваксината е безвредна и е ефективна 6 месеца след поставянето й. Лекари съветват хората да се имунизират, тъй като тинята, замърсяванията и умрелите животни са предпоставка за развитие на зарази. При нужда общината има готовност да осигури допълнителни количества от ваксините.

Десети ден продължава и дезинфекцията на засегнатите от наводнението населени места. Екипи на община Карлово пръскат с дезинфектант улиците и частните домове, на населението се раздават и разтворими таблетки от препарата за битова дезинфекция „Табидез 56“.

Продължава също работата по откриване и безопасно премахване на труповете на загиналите в наводнението селскостопански и домашни животни. До момента екипи на специалисти от община Карлово и лекари от БАБХ са открили и загробили в трупни ями 4 крави, 14 овце, 4 кучета, 22 заека и 55 кокошки. Работата на екипите продължава, като те са готови да се отзоват своевременно на всеки подаден сигнал.

Кризисният щаб благодари на всички, които се включиха в работата във вчерашния ден. Призоваваме доброволци от цялата страна да се свържат с нас и да вземат участие дейностите по възстановяване на засегнатите села,заяви председателят на щаба д-р Емил Кабаиванов. Той благодари и на дарителите, които подпомагат усилията на Община Карлово да се справи с бедствието.

Банкова сметка за дарения:

IBAN: BG81FINV91508416025382    

BIC FINVBGSF  

ПИБ АД-КЛОН КАРЛОВО,УЛ.ГЕНЕРАЛ КАРЦОВ 6

Титуляр: Община Карлово

Код за вид плащане – 44 51 00

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Алоуууу Бя Доброволците

Алоуууу Бя Доброволците

13.09.2022 | 22:49

Хората се отърваха живи и да здрави от един ПОТОП а вий сегъ Ша ги отнесете във вашия ентусиазиран ПОТОП На хората им трябват ПАРИ ,,,,,, МНОГО ПАРИ за да си възстановят живота А не мъдурковци като вас мотащи им се във болката

Отговори
0 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?