1553

Наложиха мораториум върху продажбата на общински имоти в град Баня

Общинският съвет в Карлово наложи мораториум върху продажбата на общински имоти, отредени за паркове и озеленяване в регулационните граници на град Баня. Това  стана с решение на Общинския съвет днес, 27 април 2023 г. Предложението бе направено от председателя на Общинския съвет Доньо Тодоров след съгласуване с кмета на общината д-р Емил Кабаиванов.

В мотивите си Тодоров посочи, че за пълноценен СПА туризъм много важно значение има и зелената еко система на курорта. Не случайно с изграждането на Централна баня по инициатива на цар Борис III започва насипване на съществуващото тогава блато и оформянето му като парк. Безспорно е доказана връзката между повечето зеленина с по-чист въздух и по-ниски шумове, се казва още в докладната на Доньо Тодоров. 

Предложението за мораториумът върху зелените площи на Баня от страната на местната власт има за цел да опровергае злонамерените слухове, че общинското ръководство има намерение да разпродава терени в гр. Баня и затова се противопоставя на опитите на НИНКН неаргументирано да обяви паркове и улици в града за „недвижимо културно наследство, заяви още председателят на Общинския съвет.

На същото заседание по предложение на кмета д-р Емил Кабаиванов съветниците почетоха с минута мълчание   Мерсия Макдермот - видна историчка и общественичка, почетен гражданин на гр. Карлово, която почина в края на месец март на 96-годишна възраст. Д-р Кабаиванов пое ангажимент на някое следващо заседание на Общинския съвет да предложи на съветниците подходяща улица или парк, които да носят името на Мерсия Макдермот.

На заседанието положи клетва и нов общински съветник – адв. Гънчо Гънчев, който заема мястото на подалия оставка Илиян Янев.

Съветниците решиха още, че Общината ще продължи да организира и заплаща превоза на жителите на населените места на територията й до общинския център за периода от 01.05.2023 г. до 30.05.2023 г., както и докато приключат всички процедури по провеждане на конкурс за избор на превозвач.

Ще бъде закупена нова специализирана техника, която ще служи за почистване на града и поддръжка на уличното осветление. Предвижда се и подмяната на 5 броя стари, амортизирани автобусни спирки, както и 15 броя нови афишни колони в гр. Карлово.

Останалите решения приети от Общинския съвет - Карлово, бяха свързани с одобряване на бюджетна прогноза за периода 2024-2026 г. на постъпленията от местни приходи и на разходи за местни дейности на Община Карлово; приемане на Общинска програма за закрила на детето за 2023 г. и др.

Всички решения, взети на редовното заседание на 27.04.2023 година, ще бъдат публикувани на официалната Интернет страница на Община Карлово в законоустановения срок.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Обичайна практика

Обичайна практика

27.04.2023 | 20:47

Така се прави, за да се изчака подходящ кандидат, който достойно ще аргументира желанието си да приватизира хуманно нещо, което му харесва. Така е навсякъде по Територията.

Отговори
4 0

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?