Следвайте ни

Награда „Доблест“ за трима ефрейтори, спасили живот

viber icon

Трима военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада бяха удостоени с приз „Доблест“ – I-ва степен за спасяване на човешки живот. На официална церемония в зали „Стремци“  в Карлово ефрейторите Марин Кънев, Чавдар Караджов и Борислав Лилов от зенитно-ракетния дивизион получиха отличието от председателя на сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов“ о.з. подп. инж. Радослав Георгиев.

Както „Марица“ писа, на 11 май тримата военнослужещи спасиха живота на 25-годишен младеж, загубил съзнание на Подбалканския път. Драмата се разигра близо до портала на учебния полигон „Анево“ на 61-ва Стрямска бригада“. Марин Кънев видял спрял трактор на шосето, а до него паднал човек. Той веднага се притекъл на помощ, видял, че младият мъж е в безсъзнание и не може да диша, незабавно повикал колегите си, които били на близо. Кънев, Чавдар Караджов и Борислав Лилов оказали първа помощ и спасили младежа.

Това е поредният случай, в който военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада спасяват човек, доблестта и смелостта са им присъщи, подчерта  о.з. подп. инж. Радослав Георгиев.

Той връчи юбилеен  плакет на командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков. Поводът е  15-годишнината от основаването на сдружение „Артилерия – Ген. Владимир Заимов“ . „Да сме полезни“ е девизът на сдружението, към това се стремим всеки миг – и във военната подготовка, и в цивилния живот, заяви с благодарност бриг. ген. Деян Дешков. Той увери, че подкрепата, която на запасното войнство оказва на българските военнослужещи е ценна и необходима.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?