Следвайте ни

Кандидати за кмет заприличват на Вазовите "чичовци"

viber icon

Петима кандидати са в надпревара кой да седне на кметския стол в Сопот. И ако другаде кампанията е спокойна, то в малката подбалканска община никой не скучае - нито претендентите, нито избирателите, нито наблюдателите. Изненадите са една след друга. Дори и в ерата на високите технологии и комуникации много от прийомите напомнят времето на Вазовите чичовци  от едноименната повест, които всъщност никога не са напускали сцената, откакто безсмъртният им автор ги е възпял.

Решен на всяка цена да влезе в сградата на Общината, един от най-активните в битката кандидати обяви ​- не се състезавайте с мен, печеля от първи тур. Думите му предизвикаха леко недоумение, породено от самоувереността -може  и много да се харесваш, но в урните трябва да влязат много бюлетини, в които да е отбелязано твоето име, а докато дойде времето за бюлетините, има още време.

Още в старта на кампанията един от кандидатите за общински съветници, близък до щаба на един от претендентите за кметския стол,  заяви в профила си във ФБ: „ Който от моите приятели във Фейсбук  е поддръжник на сегашния кмет и кандидат за нов мандат, нека веднага излезе оттам. Ако не го стори сам, аз ще го премахна“. Не съм правила справка кой е напуснал и кой е заличен, но коментарите извън мрежата не подкрепиха това послание. 

Не мина много време и пред Общината се разигра необичайна сцена. Активисти на синдикат от  много голямо предприятие, известни с непримиримостта си по отношение на социалните права на своите членове, заедно с  кандидати за общински съветници, подкрепящи един от кандидатите за кмет, се озоваха в работно време пред сградата на администрацията в Сопот.  Членовете  на профсъюза излезли на протест  заради слух.  А слухът  се пускал нарочно, за да се настройват жителите на града срещу предприятието на съответния синдикат.  За да е пълен фарсът, край протестиращите ​- между 30 и 50 ​души, чинно стоеше линейка - дали повикана от протестиращите, или пък случайно попаднала на мястото заради болен гражданин, но колата за спешна помощ допълваше идеално картината.

Под прицел бе взет и кандидат за кмет, известен с етичната си кампания и премерени изказвания. Той пък бе обвинен от един от опонентите си в манипулативно изказване, че преди четири и повече години в Сопот е имало продажба на общински земи. И децата в региона знаят, че  човекът е точен като швейцарски часовник, компетентен по финансовата част, при това има или няма продажба на общински земи и кога се е случило, е лесно проверимо.

Всъщност Сопот може и да се променя, да става по-хубав според едни, да изостава според други, но нравите от времето на Иван Селямсъза и Варлаам Копринарката - Тарильона си остават все същите. Преразказано накратко, в една от частите на "Чичовци" става следното:  възмутен от съседа си и да изрази презрението си към него,  Варлаам окачва гръбнака на един шаран на портата. Селямзъса му отв​ръща, като пуска котката на Варлаам  във вапцилката. А  вече вапцана и мокра, подплашената домашна любимка се овъргаляла в дрехите на Тарильоница. Иванчо Йотата се опитва да сложи край на тая война и дълго убеждава  Селямсъза да се преговори с Варлаам. "Тебе да ти бяха окачили на вратнята  гръбнак на шаран, един лакът дълъг, какво щеше да направиш?", пита Слямсъза.

"Той няма да е жив! Смерт!" - издумва тържествено и ниско  Иванчо, когото авторът по-горе бе нарекъл Мироносец, в смисъл не че носи миро, а мир. т.е. това е миролюбието на един мироносец, както е заглавието на съответната глава в „Чичовци“. Така е в Сопот.  

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?