Следвайте ни

Над 80 роми от Розино поискаха узаконяване на къщите си

viber icon

Осемдесет и двама роми от Розино, собственици на незаконни къщи в селото, внасят искане в общинската администрация в Карлово за узаконяване на постройките им. Поводът за това е писмо от община Карлово, в което ги уведомяват, че на основание на писмо на директора на Областната дирекция на полицията, къщите им трябва да бъдат съборени.  Това са част от мерките на полицията срещу ромските войни, които се водят вече няколко години, се обяснява в преписките. 

Директорът на Областната дирекция на полицията даде едномесечен срок за събарянето, който тече. Засегнатите роми обаче, както и още над 500 души, вече се включиха в подписка за запазване на постройките им. 

Къщите, които влизат в списъка за събаряне са основно на улиците „Дерменка“ и „Слатинска“, те са върху земеделска земя, а в тях живеят хора, които нямат нищо общо с войните между клановете, се казва в писмото към подписката. Ромите  искат да бъдат лоялни граждани, да си плащат данъка за недвижимо имущество и такса „смет“, съобщи пред „Марица“ здравният медиатор на Розино Румен Караджов. 

В училището в Розино учат 380 деца, от тях 300 са ромчета, а част от тях биха останали без дом, ако къщите им бъдат съборени, посочи още Румен Караджов. 

Настояваме общинската администрация в Карлово да ни предложи процедура за узаконяване на къщите. В противен случай ще предприемем мирен протест, няма да нарушаваме обществения ред, но ще искаме повече хора да чуят нашите искания, защото смятаме, че може да има решение, заяви Румен Караджов. Подписката ще бъде депозирана в общинската администрация в Карлово до края на седмицата.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

МаитПаЦ

19.02.2020 | 23:29

Няма работа и за циганите ,държат гладен електората за да гласуват за две кебапчета

Отговори
0 0

Васко Янчев

19.02.2020 | 20:59

Да попитам господа после какво ще ги правите каде ще ги настаните аз живея в София но съм родом гр Даново

Отговори
0 1

!!!!!

18.02.2020 | 21:16

Първо да си узаконяват после да строят!!!

Отговори
0 0

драгомир

18.02.2020 | 20:57

неможе да ги събарят току така зима е.Има хора който да си построиха в техните места имат документи за мястото

Отговори
1 0

Rayif

18.02.2020 | 20:42

Trqbva da ima nqkakvo rehenie ako tezi Hora si znayat pravata nqma da e taka teHniqt glas moje da e 4ut i do Stras burg

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?