Следвайте ни

На Манастирска поляна: Конструкторът Анатоли с мустак като Вазовия, почетният зет бай Васил – блага душа и песнопоец

viber icon

Дамското трио Нонка Сабахова, Антоанета Ранчева и Катя Адърска, което е несменяемото жури на сопотските мустаци в продължение на десет години, оприличи тази година на Вазовите мустаци мъжкото украшение на Анатоли Стефанов. Най-известните дами в Сопот оглеждаха претендентите от Нова година до вчера, докато харесат засуканите мустаци на някой достолепен сопотненец и да го дарят с титлата „Най-хубав тип Вазов мустак".
Конкурсът по традиция се състоя на историческата Манастирска поляна по време на големия старопланински събор „Да стоплим сърцата с вино и любов", организиран от община Сопот. Той бе част от пъстра програма, която включваше още конкурс за почетен сопотски зет, за майстори на бяло и червено вино, за сопотска анасонлийка, за текст, посветен на виното и любовта и за новобрачно семейство. Тези конкурси, както и програмата, която общината и читалището заедно правят, включват в празника цялото население на Сопот и Анево и хиляди гости от Подбалкана.

Все повече почитатели събира и конкурсът за Вазов мустак, десетки мъже от града на Народния поет промениха имиджа си пред последните години по тази причина. Но журито все още държи кандидатите за титлата да си носят мустаците откакто са наболи на лицето им. Тази година на техните строги изисквания отговори мустакът на Анатоли. Харесах го, когато бяхме кандидат-студенти, срещнахме се в един влак за Русе, разказа съпругата му Радка. След няколко месеца като дойде да ме иска и да се сгодим, се беше обръснал - едва не го върнах, споделя. После още веднъж се беше обръснал за рождения ден на дъщеря ни. Реакцията на всички вкъщи беше категорична - искаме си мустака, обяснява тя.
Анатоли е конструктор във ВМЗ, а инж. Радка Стефанова е технолог. И двамата преживят тежък момент - стачки в завода, притеснения от предстоящи съкращения.

Другата най-важна титла, на която сопотските чичовци така много държат, е почетен зет. Зетьовете биват приведени, заврени и поканени. Разбира се, сред почетните може да има и от първите две категории, но досегашните двама почетни сопотски зетьове се хвалят, че били поканени за зетьове. Това обяснявана първият почетен зет на Сопот Николай Василев - диригент на мъжката вокална група. Негов следовник е 79-годишният Васил Ханджиев. Блага душа, голям песнопоец, от чиито любовни песни жените прималяват, а от патриотичните му мъжете скачат и викат „Да живей България!" Дядо Васил си спомня с умиление за тъщата Тодора, чието лозе копаел много старателно, но тъщата се споминала отдавна, а и лозе нямали напоследък. А дали се покорява на жена си, за да го признаят сопотските чичовци? - „Под чехъл!" прошепва ми с намигване като истински чичовец доайенът на зетьовете Николай Василев.
10-тото издание Старопланинския събор „Да стоплим сърцата с вино и любов" бе достойно за юбилея - гореща домашна скара, димящата край буйни огньове, събрали близки приятели, вино - бяло и червено, в изобилие, веселба безкрай. При огромен интерес минаха и конкурсите за майстори на бялото и червеното вино. Спечелиха си съответно Танко Танков от Сопот и Еню Караиванов от Карлово. А като майстор на сопотската анасонлийка тази година се прочу Цочо Минков. Имаше още конкурси за любовен текст и за новобрачно семейство.

Преди да почне съборът обаче сопотненци спазиха целия канон на своя празник, посветен на Трифон Зарезан и свети Валентин. Кметът Веселин Личев поведе шествие от гайдари, първенците на града и граждани до лозето на Манастирска поляна. След водосвета на отец Марко кметът отряза първите пръчки, поля ги обилно с червено вино и пожела богата реколта. А украсената с валентинки Манастирска поляна приюти хилядите участници във веселбата.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?