44

На кръгла маса в Сопот обсъждаха развитието на туризма

В Сопот дискутираха за възможностите на града за развитие на туризма. Кръглата маса бе организирана от Община Сопот и сдружение „Национална културна платформа" и открита от кмета на Община Сопот Станислав Стоенчев. В нея участваха  председателят на ОбС Сопот Нели Пенева,  Димитър Гешков, председател на сдружението и от д-р Светлана Станева, експерт по туризъм и университетски преподавател. Те приветстваха участниците и поставиха началото на споделяне и обсъждане на добри практики, идеи и предложения за развитието на туризма в града на Вазов. 

 Беше представен анализ на туризма за 2023 година от Димитър Гешков и се проведе дискусия  на участниците с модератора д-р Светлана Станева. Засегнати бяха теми, свързани с потенциала, условията и възможностите за развитие на туризма в Община Сопот, специализираните видове туризъм, местните културни събития, атракциите , допълнителните туристически услуги и брандиране на туристическата дестинация. Представени бяха конкретни примери и идеи от туристическия сектор. 

Като представители от туристическия сектор се включиха  ресторантьор  и собственик на къща за гости. В дискусията участваха уредници и екскурзоводи от  Къща музей „Иван Вазов“ – Сопот  и граждани. 

Всички участници изразиха мнение, че са нужни общи усилия и обединение между заинтересованите страни – местна власт, културни институции, бизнес и неправителствени организации за превръщането на Община Сопот като предпочитана туристическа дестинация.

Кръглата маса беше закрита с кулинарна изложба, на която бяха представени местни специалитети и ястия от членовете на клубовете на инвалида и пенсионера, а кетърингът бе осигурен от ПГ „Ген. Владимир Заимов. Децата от музикална школа „Алмадин“, с вокални ръководители Ваня Узунова и Снежина Каканашева, както и представители на женска фолклорна група „Незабравка“, изпълниха музикални произведения. 

Всички участници получиха грамоти за участия.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?