46

На голям национален събор: Старосел представя историята на древните траки, виното и розата

Старосел става столица на траките, виното и маслодайната роза. Този уикенд, на 28 и 29 май, в селото  ще се проведе научен семинар за  древните жители на тези земи, ще има прояви, посветени на историята на Старосел и ритуали за  розобера.

Това са само част от събитията на Третия Национален събор на староселци, за който различни краища на страната ще дойдат жители от всички селища в България, които носят в името си съчетанието „Старо село“.

С този събор искаме да  се обединим,  за да представим и популяризираме своята история, съвременния бит и културата ни през вековете, каза за „Марица“ кметът Матея Гудев, който заедно с община Хисаря е организатор на събитието. През празничните дни ще поведем нашите гости през историята на Старосел, ще ги запознаем с живота на древните траки, с производството на вино, на което те са сложили началото, както и с отглеждането на розата, която също води началото си от там, обобщи Матея Гудев. В събота в 10.00 часа той и кметът на община Хисаря инж. Пенка Ганева, заедно с гайдарчетата от Калофер,  ще открият Третия национален събор на староселци.

Веднага след това, в 10:50 започва научен семинар  на тема „Траките и виното“. Първата сесия е посветена на тракийската култура. Лектори в нея са проф. Валерия Фол, доц. Петър Балабанов, проф. Диана Радойнова, Доц. Елица Димова, Костадин Димов.

Втората част на научния семинар е посветен на виното и винопроизводство от древността до наши дни“. Тази сесия започва с доклад на  Васил Мутафов  на тема „Виното като път към света на Свещеното“ и продължава с още три кратки лекции  по темата.

Около 13.30 часа самодейния състав на Брезово ще представи  „Танц на слънцето“.

Следобед гостите ще могат да се насладят на  фотоизложбата „Фолклорът – споделено познание. Минало, настояще и бъдеще“, тя е съвместно дело на  ЕАФФ и ИМИ при БАН (проф. Галина Богданова, ИМИ – БАН).

В 14.00 часа започва  фолклорна програма от старите села в България с участие на ансамбли, певчески състави и други самодейни групи от селата. Кулминацията на фолклорните изпълнение е на ансамбъл „Тракия“, началото е  18.00 часа.

Вечерта отново е посветена древните траки. В 20.00 часа започва организиран туристически преход „Залез при Слънчевата порта“. Мястото е забележителна мегалитна композиция, представляваща гигантска пирамидална конструкция с височина около 9 метра, на върха на която с лекота повече от хилядолетия стоят два балансирани каменни блока с яйцевидна форма, образуващи проход, през който преминава залязващото слънце

От 21:00 часа е началото на мултимедийния  фестивал по проект "Докоснати от древността"

В неделя проявите започва в ранното утро. Желаещите да посрещнат на изгрева от Гарванов камък с преход до Рошава могила трябва да са готови за тръгване в 5.30 часа.. Утринна разходка е из уникалното възвишение, от което се открива гледка към трите български планини – Стара планина, Рила и Родопите. Включва разглеждане на забележителните мегалитни структури в комплекса, сред които се разпознават великолепен двуглав скален орел, Змеицата – майка, Тронът на звездоброеца, Утробата, Слънчев часовник, Сърце и много други причудливи образи. Според легендите именно на това място е била разположена древна лечебница за пречистване на тялото и душата и за регенерация, в което участниците в прехода ще могат да усетят силните електрически и магнетични течения в района, които имат възстановяваща сила.

В 9.30 часа започва ритуалът  розобер и розоварене. А от 11.00 часа е  Празникът на розата и цветята в с. Старосел. След това желащите могат да посетят на културно-историческите забележителности в региона на с. Старосел. Два са обектите, включени в програмата. Единият е тракийският култов комплекс  от средата на IV в. Преди Христа. Другото предложение е обход на мегалитния комплекс Каменица, намиращ се срещу Четиньова могила, осеян с причудливи заоблени скални образования, напомнящи организацията на праисторически мегаполис. Сред каменните композиции човешкото въображение може да познае формите на змейове, птици, костенурки, гигантски динозаври, лица на змеици и хора, които създават впечатлението, че са живели по тези места заедно и в любов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Paula Fox

Paula Fox

25.05.2022 | 13:23

Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ cеkс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ->> https://ja.cat/id398062

Отговори
0 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?