71

На фестивал в Хисаря: Оживяват сцени от античния Диоклецианополис СНИМКИ

Уникален фестивал, който ни връща 1700 години назад във времето, събира от вчера в Хисаря стотици посетители. Епохата на античността се представя на фона на автентичните останки от Южната  порта Камилите, римската крепостна стена, римските вили и на римския амфитеатър в парк "Момина сълза". Проявите продължават три дни и представят в пълнота живота на хората преди двe хилядолетия.

Първият античен фестивал „Диоклецианополис. Кръстопът на времето“ , посветен на 60 години от обявяването на Хисаря за град, бе официално открит от кмета на общината Ива Вълчева. Тя потвърди пред жителите и гостите на града, че Хисаря ще продължава да се развива и да привлича хиляди посетилите всяка година, а богатата култура и история на града ще ги връщат отново и отново тук.

Този фестивал е плод да петгодишна  работа на Археологическия музей в Хисаря и дигитални артисти, заяви доц. д-р Митко Маджаров, директор на музея. Той посочи, че събитието има за цел да представи хилядолетната история на града. Намерението на Археологическия музей е да превърне фестивала "Диоклецианополис. Кръстопът на времето" в ежегодно събитие, а името му запазена марка на музея.

 Приветствие към гражданите отправи и  Зарица Динкова, министър на туризма в  оставка. Тя сподели, че нейните родови корени са в Хисаря и  внушителните антични останки в града са първият и най-силен спомен от детството. 

Зрелищен спектакъл, представящ основаването римският град в провинция Тракия,  сложи началото фестивала, назован „Диоклецианополис. Кръстопът на времето“. Реконструкцията на събитията от 293 г. , когато римският император  Диоклециан основава града бе наблюдавана от стотици жители и гости на Хисаря, десетки деца, седнали под вековните чинари гледаха сцените със затаен дъх.

Шестдесет факлоносци, символизиращи 60-те години от обявяването на Хисаря за град, създадоха тържествената и в същото време мистична атмосфера на събитието. Те  влязоха в античния град през южната порта „Камилите“, идвайки от мястото, където се е намирала срещу днешното читалище „Иван Вазов“, където се е намирала римска базилика. Факлоносците запалиха фестивалния огън и спектакълът започна. За да върнат публиката в епохата участниците в реконструкцията говориха на латински, а диктор изговаряше репликите на български.

Според обичаите на времето прорицател потърси знаци от птиците и от Юпитер дали мястото е подходящо за основаването на град и къде да бъдат неговите границите. Когато гадателят получи утвърдителен отговор, жреците извършиха жертвоприношение и осветиха мястото с пречистващ ритуал, включващ възлияния върху огън с вода, вино и тамян.

В спектакъла жителите на античното селище връчиха ключа на портата на император Диоклециан, а той обяви: „Не царят е градът, не е неговите прави и красиви улици и високите крепостни стени. Вие, хората, с вашите препирни и с вашия смях по тези улици сте градът!“

В чест на императора се разиграха гладиаторски битки, които представиха тракийското и западното направление в бойните умения.

А впечатляващото огнено шоу бе едновременно кулминацията и финалът на първата фестивална вечер.

Днес и утре проявите продължават  на римският амфитеатър в парк „Момина сълза“ и край южната порта „Камилите“. Посетители ще видят, античен пазар, римска мода, римски легион с цялото му снаряжение, гладиаторски битки и пазар на роби. Закриването на фестивала и тегленето на печелившите билети от томболата „Пилигрим. Мистичните пътеки в Хисаря“ ще е в неделя от 13.00 часа, отново на сцената на южна порта „Камилите“.

Организатори на Античния фестивал са Археологически музей - Хисаря и Сдружение „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“ и Община Хисаря. В програмата се включват „Театър без диплома“, Група за театрално изкуство към ОУ „Васил Левски“ и ученици от ОУ „Христо Смирненски“ град Хисаря.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?