Следвайте ни

На 10 секунди от смъртта: Рейнджъри спасиха 25-годишен младеж

viber icon

Само няколко  секунди са разделяли Радослав Русев от отвъдното, 25-годишният младеж, работник в сопотска фирма,  лежал в безсъзнание на асфалта на Подбалканския път на няколко метра от учебен полигон „Анево“. Гърчът  преминавал, очите му все още се движели бясно, постепенно посинявал. До него бил тракторът, който закъсал заради спукана гума, както и мъж и жена, случайно преминаващи, спрели да помогнат на пострадалия. Те стояли прави край мъжа и  се питали един друг какво да правят.

Драмата се разиграла на 11 май около 9.45 часа на няколко метра от учебен полигон „Анево“, където военнослужещи от 61-ва Срямска бригада провеждали учебни стрелби.

Шансът се оказал на страната на Радослав. Само на няколко метра от него били спасителите му – трима военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада. Ефрейторите  Чавдар Караджов, Борислав Лилов и Марин Кънев върнали към живота Радослав.

Ефрейтор Марин Кънев първи вижда пострадалия, рейнджърът е пред портала на полигона и  осигурява обекта като не пропуска през него да преминават външни хора.Кънев изтичал до падналия на платното човек, видял, че е зле и се върнал до раницата си за вода. В това време колегите му Чавдар Караджов и Борислав Лилов, които били на около 150 метра, идват при пострадалия. Междувременно ефрейтор Кънев вика линейката на полигона и хуква отново към падналия мъж. 

Беше си глътнал езика, разказва Чавдар Караджов. Ефрейтор Кънев  подал химикалка, с която да разтворят стегнатата като менгеме челюст на загубилия съзнание младеж. Химикалката се счупила, а човекът вече берял душа. Тогава Кънев подал връзка ключове , паднала на асфалта  от джоба на пострадалия. Караджов пъхнал ключ, а ефрейтор Борислав Лилов успял да извади езика. Младежът поел въздух и след миг се свестил. Бил в шок още няколко минути, но бил спасен.

Огромна благодарност на колегите за  спасяване на човешки живот от името на командването на изказа полк. Иван Иванов,  началник на щаба на 61-ва Стрямска механизирана бригада.  Това са българските военнослужещи -  обучавани да воюват, но готови винаги да окажат помощ на пострадал, заяви пред „Марица полк. Иванов. Много са случаите, когато рейнджърите от 61-ва Стрямска бригада помагат на хора в нужда. И това обикновено става извън работното им време, извън изпълнението служебните им задължения, когато не са работа, когато са в отпуск, припомни той.

Освен военна подготовка рейнджърите са обучени да оказват първа помощ. Ефрейтор Чавдар Караджов за трети път спасява човешки живот, и трите пъти  вади език на припаднал мъж. А колегата му Борислав Лилов бил свидетел на трагедията в Ирак през 2005-та година, когато военнослужещи от Пети пехотен батальон паднаха с бронирана машина в канал и се удавиха. Лилов заедно с други войници правили опит да ги спасят, а после вадили телата от машината, пълна с вода. Марин Кънев също е обучен да  оказва  първа помощ, в тази ситуация той бил първият, дал сигнал за човек в беда.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Батко

19.05.2020 | 18:15

Евала, мъже на място!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?