1553

Музей „Васил Левски“ провежда 150 урока за Апостола

Деца на различна възраст научават в игри и закодирани думи  за живота и делото на Васил Левски. Те влизат в различни роли – на детективи, които разчитат кодове, за да открият имена, на екскурзоводи – за да разкажат за семейството на Апостола, на състезатели, за да решават задачи и гатанки, посветени на Васил Левски.

Това са само част от заниманията в инициативата на национален музей „Васил Левски“ „150 урока за Апостола“. Тя е посветена на 150 години от гибелта на великия българин и се провежда както с ученици от карловски училища, така и онлайн с деца от българските училища в чужбина.

Инициативата доби широка популярност заради занимателния и интерактивен начин, по който специалистите от музея и учениците откриват заедно най-важните моменти от живота на Апостола и историята на неговото семейство. „Преди броени дни проведохме и онлайн урок с Българско училище от Англия. В следващите дни имаме още много заявки за онлайн срещи с ученици от България и чужбина“, заяви Дора Чаушева, директор на музея.

В навечерието на 19 февруари музеят издаде поредния брой на юбилейния вестник „Апостолът“ и том 3 от поредица „Нови документи и изследвания“, посветени на 150 години от гибелта на Васил Левски и 85 години от създаването на музей “Васил Левски“ в Карлово.

Новият сборник "Васил Левски, българските възрожденци и техните музеи" включва материалите от националната конференция, посветена на 85 години от създаването на музея.  Докладите са по две основни теми - „Нови документи и нови изследвания за български възрожденци и техните музеи“ и „Движимите културни ценности в образователните програми на къщи музеи на български възрожденци“, проведена на 18-19 ноември 2022 г.

В новия юбилеен вестник са застъпени текстове, свързани с рождената година на Левски, за Левски като учител и пребиваването му в Цариград, нови османски документи за издирването на Левски в Пловдивско, включително и в Карлово през декември 1872 г., за четата на Димитър (Петър) Топалов Войняговеца, за семейството на Ганю Маджереца, за приписаната на Апостола фраза "Дела трябват, а не думи", за дейността на музея.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?