1553

Музей "Васил Левски" гостува в Хисаря с изложба за Апостола

По случай 151-годишнината от гибелта на Васил Левски, Археологическият музей  в Хисаря представя в Туристическия информационен център фотодокументалната изложба на Националния музей "Васил Левски" – Карлово „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството”.

Изложбата разказва живота на Васил Левски, революционната му дейност и изграждането на Вътрешната революционна организация, провала през есента на 1872 г. и гибелта на Апостола, жертвал се в името на Отечеството и неговата свобода.

Изложбата представя всички важни моменти от живота на Апостола, родното място и семейната среда като първоизточници на неговото родолюбие и демократизъм преди всички по-сетнешни влияния на европейската революционна и политическа практика. Експозицията включва оригиналните снимки на Васил Левски, снимки на негови близки, на родното Карлово, на други селища, свързани с революционната му дейност, факсимилета на негови писма, документи на революционната организация и БРЦК, снимки на дейци на Вътрешната революционна организация – Данаил Попов, отец Матей Преображенски, Георги Данчов и др., на БРЦК в Ловеч – Иван Драсов, Димитър Пъшков, Марин Поплуканов, на ръководителите на българското националноосвободително движение - Раковски, Каравелов, Ботев.

Представени са и репродукции на едни от най-популярните произведения на изобразителното изкуство и монументални паметници, посветени на Апостола – създаването на революционни комитети, залавянето и обесването на Левски, паметниците в София, Карлово и Ловеч.

Фотодокументалната изложба на Националния музей "Васил Левски" – Карлово „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството” може да бъде разгледана в Туристически информационен център – Хисаря от 20 януари до 20 февруари 2024 г. Входът е свободен.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?