Следвайте ни

Музеят на Апостола кани младежи от Европа да пишат есе за Левски

viber icon

Истинско предизвикателство към академичната младеж на България и Европа отправят българското Министерство на културата и  Национален музей „Васил Левски” в Карлово заедно с Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”, Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Фондация „Васил Левски”. Тези институции обявяват международен конкурс за написване на есе на тема „Васил Левски – диалози във времето, диалози с времето“. Конкурсът е под патронажа на министъра на културата Боил Банов.


Можем ли да опишем себе си, днешния си ден, плановете си за утре с езика на Левски? Какво би останало от постовете ни във Фейсбук и в Инстаграм, от блога на приятеля ни или от любимия ни сайт за културни събития,  ако ги преведем така, че да можем да очакваме отговор, започващ с „Байовци…”, задават темата организаторите на конкурса.

Толкова сме сигурни, че „сме във времето си”, толкова сме горди, че „то е в нас”, че забравяме, че и ние можем да го обръщаме, отправят те предизвикателство към бъдещите участници.


За участие в конкурса организаторите се  обръщат към младите хора на академична Европа, споделящи, обичащи или  изучаващи културата на България, с предложението да се включат със собствен текст.

Участниците в конкурса трябва да са записали бакалавърска, магистърска или докторска програма към български или чуждестранен университет.

Текстът трябва да е развит на български език; непубликуван в печатни или интернет издания; да не надвишава 3 стандартни страници: ( 5400 знака; подравняване: Justify, Times New Roman; 12 pt., междуредие: 1,5, First line: 1,25 ).

Всеки участник трябва да приложи сканирано копие на уверение за записан семестър или на заверка в студентска книжка.

Журито ще оценява есетата след  процедура на засекретяване на авторството им. 

Срок за изпращане на есетата – от 17.12.2019 г. до 31.01. 2020 г.  на адрес: [email protected];

 Обявяване на резултатите – 18 февруари 2020 г.


НАГРАДИ:

Първа награда – 800 лв.     Втора награда – 500 лв. Трета награда – 300 лв.

Десет избрани есета ще бъдат публикувани през 2020 г. в сборника „Текстът Левски – прочити в свой и в чужд контекст”. Предвиждат се и възможности за безплатен стаж в български държавен културен институт.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай