Следвайте ни

Музей "Васил Левски" с приз за училищно образование

viber icon

Националният музей „Васил Левски“ в Карлово е първият носител на наградата „Училището в музея, музеят в училището“,учредена от  Комисията по образованието и науката към  Народното събрание.  Призът бе връчен на директорката Дора Чаушева  на церемония  в зала „Запад“ на Народното събрание миналия ден. Наградата еплакет на парламента, премия от 1000 лева и книги, посветени на 140 години от  учредителното събрание след Освобождението.  Музеите и галериите съчетават новаторство и традиции, за да възпитават ценности у децата. Това заяви председателят на комисията Милена Дамянова., съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

„Нашата награда е признание за труда на всеки един от Вас – че отделяте от времето си, че сте всеотдайни, че сте изключително креативни, че се стремите да превърнете музеите и галериите в „живи“ класни стаи, в които децата ни да се чувстват искрени откриватели и истински мечтатели", обърна се Милена Дамянова към представителите на културните институции. Ценности като родолюбие, трудолюбие, уважение към традициите и по-възрастните, любов към книгите и знанието отстъпват на фалшиви новини и на герои с еднодневна кариера. И ние ви поздравяваме, че успявате да съчетаете новаторството и традициите и да се справите с тази нелека задача“, посочи още Милена Дамянова.

В първия конкурс за наградата на Комисията по образованието и науката кандидатстваха 15 музеи и галерии от цялата страна. Жури в състав д-р Екатерина Цекова, директор на Националния политехнически музей, Лазар Додев – дългогодишен експерт в Министерството на образованието и науката, Магдалина Станчева, експерт по визуална комуникация и изложбен дизайн, определиха три номинации. Народните представители от Комисията определиха тазгодишния носител на наградата да е музеят в Карлово, а на второ място с равен брой гласове бяха класирани Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство в град Трявна и Художествената галерия в град Добрич.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?