46

Молебен, нова книга и театрален спектакъл по случай 20 години община Сопот

С молебен за здраве, нова книга за забележителен съгражданин и театрален спектакъл в Сопот местната власт и гражданите ще честват 20 години от възстановяване на самостоятелната община. Проявите са на 5 септември, датата на която през 2003 г. е обявено, че градът на Иван Вазов и прилежащото село Анево стават самостоятелна административно-териториална единица. 

По случай празника на 5 септември от 17:00 часа в църквата „Св. св. Петър и Павел“ ще бъде отслужен молебен за здраве и благоденствие на жителите на общината.

По-рано същия ден, от 16.00 часа,  в къща музей „Иван Вазов“     историкът д-р Стефан Шивачев ще представи новата си книга „Отец Кирил Слепов кръстоносецът на Хвърковатата чета“. Книгата е част от поредицата „Библиотека. Бележити дейци от Сопот“, която община Сопот издава. 

Йеромонах Кирил Слепов, с рожденото име Кирко Слепов, е обикновен, отдаден на Бога монах, после архимандрит и игумен на Калугеровския манастир, който „се старал да обогати с приходи, които след време да послужат за подкрепление на едно училище“. Но добрият старец  избира пътя на кръстоносец на Хвърковата чета на Георги Бенковски и не може да доживее да види делото си. В безсилната си злоба башибозушките орди изгарят до основи неговия манастир. Извънредният турски съд осъжда отец Кирил Слепов на вечни окови, а бележитият сопотненец умира без да доживее българската свобода.

Още едно културно събитие ще зарадва сопотненци. Общината и читалище „Иван Вазов – 1871“ канят гражданите и гости на града  на театър  вечерта от  18:00 часа. Публиката ще може да се  наслади на една от най-ярките класически комедии – „Милионерът“, поставена от  Сатиричен  театър „Алеко Константинов“.

Режисьор на постановката е обичаният актьор и почетен гражданин на Сопот Николай Урумов, а в една основните роли се превъплъщава младият и много талантлив сопотски актьор Александър Григоров. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?