46

Млади войници полагат клетва пред паметника на Вазов в Сопот

Новоприети войници в 61-ва Стрямска бригада ще положат клетва за вярност към родината на 26 август (петък) от 11:00 часа на площад „Иван Вазов“ в град Сопот .

Ръководството на военното формирование е избрало тържествения ритуал да се състои в град Сопот, заради дългогодишните традиции и славна му история. Град -люлка на българщината, родно място на фамилията Вазови, дали на своя народ Патриарха на българската литература Иван Вазов и героични пълководци като генерал-лейтенант Георги Вазов и генерал-лейтенант Владимир Вазов.

Подобна церемония съхранява заветите на тези велики войни. Възпитава в дух на родолюбие и национална отдаденост, символизира обета към Българската армия и Родината. Тя е извор на мъжество и героизъм, на национална гордост. Възпитава духовни и войнски ценности у младите хора, както и създава празнична атмосфера на жителите на града – домакин, коментира кметът на Сопот Деян Дойнов.

През последните години по предложение на командира на 61-ва Стрямска бригада бригаден ген. Деян Дешков клетвата на новоприетите войници е на знакови за българската история места – на паметника на Свободата на шипка,  пред паметниците на Васил Левски в Карлово и на Боримечката в Клисура.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?