46

Млади и стари в Стрелци нарисуваха своите корени

Заедно с художничката Кунка Бакалова

Кметът на едно от най-красивите средногорски села - Стрелци, взе четка и палитра, застана пред статива и нарисува своята къща, а после и цялата улица с хълмовете зад нея. После нови щрихи върху платното положи внукът му Валери. Към тях се присъедини и Фиданка - Фифи, съпругата на кмета.

С четки в ръка, нетърпеливи да положат своите линии, бяха двама малчугани, останали без статив и без картони за рисуване. Минути по-късно целият парк на Стрелци се изпълни с деца и баби, майки и бащи, дядовци и внуци, които рисуваха своето село. Това бе красивото начало на уникалния проект на художничката Кунка Бакалова от Карлово, осъществен в родното й село Стрелци. Тя го нарече „Корени“ и го посвети на местата, които са й скъпи от детството - къщите, улиците и хората, селските черги и дворовете.

Незабравимо преживяване, донесе голяма радост на всички участници, сподели след хепънинга кметът на Стрелци Нешо Георгиев. Първото нещо, което исках да нарисувам, бе картината на селото. Аз само дадох началото. После се присъединиха останалите и те довършиха пейзажа. Емоцията бе неповторима, твърди той.

Това е първото културно събитие в Стрелци от много години насам. С Кунка сме израснали заедно като деца и когато сподели намерението си, приех с радост, обясни Нешо Георгиев. Мина седмица от това голямо рисуване, но хората още живеят с него.

Вдъхна радост и живот на всички,

убеден е кметът.

Идеята на проекта „Корени“ е чрез общото рисуване на нашите традиции, спомени и картини от днешния живот да запазим връзката между поколенията, обясни авторката му Кунка Бакалова. Предложих на едно платно да рисуват детето, майка му и баба му, баща му и дядо му, всеки, който иска от семейството. Самата аз не предположих, че това ще предизвика такъв интерес. Само за минута те решаваха какво да нарисуват, обединяваха се около една идея и създаваха прекрасни картини, коментира тя. Участниците бяха толкова много, че предвидените стативи, картони и бои не стигнаха. Успях бързо да се справя, да намеря всичко необходимо, така че да няма разочаровани, разказа организаторката на събитието.

Макар Кунка Бакалова да има огромен опит с подобен тип събития, идеята й баби и дядовци да рисуват заедно със синовете, дъщерите и внуците си на едно платно, се родила доста по-рано, още когато нейната баба била жива. Беше смела жена, силна, красива, синеока, спомня си Кунка. Баба ми останала вдовица едва на 21 години. Както се казва, още била млада булка. Сама отгледала двамата си синове, също и нас - четири палави внучки, а дочака и правнуци. Когато си представях как всички заедно рисуваме Стрелци според своите виждания, винаги си представях, че

баба ми започва картината, а ние я дорисуваме.

Представях си, че тя ще поиска да нарисуваме нашия род, нашето детство или пък картина от своя живот. Сега, когато гледах как три, дори четири поколения хора от Стрелци рисуваха заедно своите спомени и своите мечти, не можех да повярвам, че тази моя мечта, по-скоро сън, се сбъдва, удивена е художничката.

Събитието надмина очакванията ми. Имаше много малки и големи художници, продължи да разказва тя. Всички се вълнуваха, нямаха търпение да сипя боичките и да дадем началото. А когато сред хората пред стативите разпознавах моите приятели от детството, мои близки и роднини, останах без дъх. Нешо, кметът, е един от тези приятели - с него и още една дузина наши връстници сме израснали в този парк, денем играехме, вечер се събирахме и пеехме, носеше се звън на китара. Сега онези години оживяваха в картините на част от участниците, разказа Кунка.

Първият проект, в който деца рисуват заедно, който Кунка организира, е „Голямото рисуване на малките художници“. Осъществиха го в Карлово заедно със скулптора Момчил Николов през 2011 година. Тогава по случай 1 юни - Деня на детето, събраха близо 1000 деца от всички карловски училища и детски градини, дойдоха и над сто участници от Сопот, Калофер, Баня, Розино, Каравелово, Дъбене, Войнягово. Няколко месеца преди това те откриха в Карлово рисувателната артшкола „Орхидея“. Проектът, посветен на голямото рисуване, е още жив, той има продължение, наречено „Бялата пътека на мечтите“ - така бе наречено безкрайното

платно, на което вече са рисували повече от 20 000 деца.

Събитието бе проведено в девет общини в България, а след това на площад „Сан Марко“ във Венеция, в Рим, във Ватикана, в Мадрид, в германския град Бохум.

През юли тази година Кунка Бакалова представи артшколата „Орхидея“ и творбите на децата на международен конкурс в Южна Корея. Организаторите подредиха картините в отделна експозиция, а журито им отреди специална награда.

Подобен е и проектът и „Картина от мнозина“, който също осъществяват заедно с Момчил Николов. В него участваха повече от 3000 художници от цял свят и 2000 деца от 18 държави.

И аз, у частниците в тези проекти, сме много удовлетворени - те ни носят радост, споделени емоции. Но това в Стрелци за мен бе много лично, много специално, споделя Кунка. Селото е едно от най-хубавите в Брезовска община, а на мен ми е скъпо. Много бил искала отново къщите да бъдат пълни с хора, децата играят в парка. Това е мечтата  и на кмета, допълва тя.

Кметът: Правим галерия

През последните две-три години има известно оживление, твърди Нешо Георгиев. Стрелци е само на 30-35 минути път с кола от Пловдив. Изкупиха се доста къщи, предимно от пловдивчани, особено заради пандемията от ковид-19, някои хора предпочетоха да дойдат да живеят на чист въздух, по-спокойно. През лятото е оживено, а през учебната година училището ни приютява децата от съседните села и от половината Калояновска община - Бегово, Сухозем, Паисиево. С Кунка решихме картините от това рисуване, което тя нарече „Корени“, да бъдат подредени в една зала и да сложим  началото на една картинна галерия в Стрелци, децата и възрастните да им се радват, а ние да направим още такива събития, смята кметът Нешо Георгиев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?