49

Младежи отварят в Карлово арт ателиета за мода от отпадъци

Карловски младежи ще създават устойчива мода от отпадъци. Те ще изработват дрехи, накити и предмети от дизайн сектора от отпадъчни материали. Проектът е на сдружение „Млади, активни, креативни“, в партньорство с Военния клуб в Карлово.  По него се проведе обучение на 20 ментори за зелено и устойчиво мислене и връзката му със създаване на изкуство и мода.

 Обучението е част от проект „Рециклирам, за да създавам“, финансиран от Солидарния фонд на Българския фонд за жените. Целта  е да насърчи екологично поведение и зеленото устойчиво мислене сред младите хора от Община Карлово, чрез използване на екосъобразни методи и техники за рециклиране и създаване на мода и изкуство от отпадъчни материали. 

Менторите, преминали обучението, ще имат  възможност да се включат в арт ателиета за изработка на дрехи, накити и предмети от дизайн сектора от отпадъчни материали. Те ще се срещнат с модни, графични и интериорни дизайнери. 

Обучител на тези ателиета ще бъде карловката модна  дизайнерка Лиа Каменова, носител на „Златната игла за най-млад моден дизайнер“, позната под името REFLET, прегърнала каузата за опазване на природата от пластмаса, желязо, найлон и стъкло. Тя създава висша мода с мисъл за планетата Земя – не да купуваме постоянно, а да използваме повторно и повторно това, което вече имаме, да превръщаме старото в нещо ново. Тя ще предаде познанията си в сферата на създаване на устойчива мода на младите хора в предстоящите арт ателиета и ще им помогне да създадат уникален продукт от стари вещи, дрехи и отпадъци. 

Всички изработени от младежите дрехи, накити и предмети ще бъдат показани на изложба, отворена за широката общественост, за да може повече хора да се докоснат до екологичната идея за създаване на мода и изкуство с мисъл за природата и да се замислят колко е важно всеки един от нас да бъде част от решаването на глобалните екологични проблеми.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?