Следвайте ни

Младежи от три държави обсъждат мръсния въздух в градовете

viber icon

14 момчета и момичета от Подбалкана представиха идеи за подобряване чистотата на въздуха по време на международен младежки обмен в Завож, Полша. В дискусията  „От идея до решение“ за състоянието на въздуха участваха и техни връстници от Полша и Румъния.  Карловските младежи представиха всички известни от медиите инициативи на правителството за подобряване на чистотата в големите градове – от зелен билет за градския транспорт до смяната на печки на твърдо гориво с климатици. Това би могъл да  е личния принос на всеки човек, затова и участниците в проекта презентираха тези възможности. Сред подобни лични инициативи младежите посочиха придвижването с велосипед.

Международният младежки обмен бе по програма „Еразъм +“ и се проведе близо до Краков – един от градовете с най-мръсен въздух в Полша. Интересът към темата бе много голям както от страна на българските участници, така и от младежите от Полша и Румъния, коментира Катя Стойнова, ръководител на сдружение „Млади, активни, креативни“ – Куртово, което от българска страна спечели участие в този обмен.

Целта бе младежите да повишат екологичната си култура и съзнанието по тези проблеми, които вече тревожат всички, допълни тя. Презентациите проследяваха причините за замърсяването на въздуха и идеите за подобряване на състоянието, които се обсъждат в отделните страни,  посочи Катя Стойнова. Желаещите да се включат в този проект бяха много, затова основни критерии за селекция бяха мотивацията за участие и собствения принос, който всеки младеж бе готов да даде за постигане целите на проекта. Селектираните младежи трябваше да владеят добре работния английски език на проекта, за да се справят с поставените им задачи и да бъдат максимално активни по време на проекта. 

Всички си дойдоха с повишено екологично самосъзнание и с желание да продължат да работят по темата и на местно ниво. Представиха по блестящ начин както организацията, така и България и Община Карлово. 

Всички участници получиха международно признат сертификат Youthpass от полската организация домакин.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?