Следвайте ни

Младежи от три държави обсъждат мръсния въздух в градовете

viber icon

14 момчета и момичета от Подбалкана представиха идеи за подобряване чистотата на въздуха по време на международен младежки обмен в Завож, Полша. В дискусията  „От идея до решение“ за състоянието на въздуха участваха и техни връстници от Полша и Румъния.  Карловските младежи представиха всички известни от медиите инициативи на правителството за подобряване на чистотата в големите градове – от зелен билет за градския транспорт до смяната на печки на твърдо гориво с климатици. Това би могъл да  е личния принос на всеки човек, затова и участниците в проекта презентираха тези възможности. Сред подобни лични инициативи младежите посочиха придвижването с велосипед.

Международният младежки обмен бе по програма „Еразъм +“ и се проведе близо до Краков – един от градовете с най-мръсен въздух в Полша. Интересът към темата бе много голям както от страна на българските участници, така и от младежите от Полша и Румъния, коментира Катя Стойнова, ръководител на сдружение „Млади, активни, креативни“ – Куртово, което от българска страна спечели участие в този обмен.

Целта бе младежите да повишат екологичната си култура и съзнанието по тези проблеми, които вече тревожат всички, допълни тя. Презентациите проследяваха причините за замърсяването на въздуха и идеите за подобряване на състоянието, които се обсъждат в отделните страни,  посочи Катя Стойнова. Желаещите да се включат в този проект бяха много, затова основни критерии за селекция бяха мотивацията за участие и собствения принос, който всеки младеж бе готов да даде за постигане целите на проекта. Селектираните младежи трябваше да владеят добре работния английски език на проекта, за да се справят с поставените им задачи и да бъдат максимално активни по време на проекта. 

Всички си дойдоха с повишено екологично самосъзнание и с желание да продължат да работят по темата и на местно ниво. Представиха по блестящ начин както организацията, така и България и Община Карлово. 

Всички участници получиха международно признат сертификат Youthpass от полската организация домакин.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?