Следвайте ни

МК със строги мекри срещу собственика на порутената фабрика "Евлоги Георгиев" в Карлово

viber icon

Министерството на културата задължи  собственика на фабрика "Евлоги Георгиев" в Карлово да извърши авариен ремонт на сградата и предупреди "ПИРИНПЛАСТ" АД, че  като собственик на имота е възможно да му бъдат наложени и принудителни мерки за лошото състояние на сградата, който е недвижима културна ценност. Санкцията на ведомството, ръководено от проф. Величко Минеков е след проверка, която Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство в Южен Централен район извърши по разпореждане на министъра. 

Проверката е  във връзка с писмо да кмета на община Карлово до Министерството на културата. Тя бе извършена на основание Закона за културното наследство и обхваща груповата недвижима културна ценност „Първа текстилна фабрика на името на Евлоги Георгиев” - Карлово. Проверката бе извършена от арх. Слави Славов – ръководител на Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство в Южен централен регион за планиране при Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” (ГДИОКН) в Министерството на културата, съвместно с Наталия Александрова – главен юрисконсулт в ГДИОКН.

В резултат на проверката предстои издаване на принудителна административна мярка по отношение на сегашния собственик „ПИРИНПЛАСТ” АД.

Прилагането на принудителната административна мярка не изключва възможността за съставяне на акт за установяване на административно нарушение на сегашния собственик „ПИРИНПЛАСТ” АД за системно неподдържане на груповата недвижимата културна ценност.

Същата процедурата по чл.72-73 от Закона за културното наследство ще бъде приложена и по отношение на „Вила на Евлоги Георгиев”, съставна част от груповата недвижима културна ценност „Първа текстилна фабрика на името на Евлоги Георгиев” в гр. Карлово, собственост на община Карлово, която също е в аварийно състояние, съобщиха от Министерството на културата.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?